Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Schmitzer, Květy, Vladivojna, Katarzia, Vesna, Klus i Monkey Business. Přivážíme pestrost a kvalitu, říká dramaturg Žní Jan Rokyta

Schmitzer, Květy, Vladivojna, Katarzia, Vesna, Klus i Monkey Business. Přivážíme pestrost a kvalitu, říká dramaturg Žní Jan Rokyta

28.5.2024 05:45 Hudba

Po výborných ohlasech prvního ročníku festivalu Hudební Žně se Dům kultury Poklad v Ostravě-Porubě stane o nadcházejícím víkendu dějištěm dalšího dějství této hudebně vytříbené přehlídky. O letošním programu, ve kterém opět není nouze o kvalitní interprety, jsme si povídali s jedním z dramaturgů akce Janem Rokytou.

Zvětšit obrázek

Dramaturg Hudebních žní Jan Rokyta.
Foto: Aleš Honus

Letošní dramaturgie Hudebních Žní se formálně podobá minulému ročníku, koncerty budou probíhat na několika scénách Pokladu, jak ve Společenském a Divadelním sále, tak i v menších sálech. Večerní venkovní program pak nabídne koncertní jistoty pro širší publikum. Osvědčil se takový model v minulém roce tak, že jste na něm moc neměnili?

Model takto širokého dramaturgického rozpětí se může osvědčit až během několika ročníků festivalu. My si každopádně stojíme za dramaturgickou pestrostí a multižánrovostí a pevně věříme, že si Žně najde především artový posluchač. Neméně však věříme, že si mnozí mainstreamoví posluchači najdou na Žních i svého (nového) artového umělce či kapelu.

Druhý ročník festivalu Hudební Žně se kromě sobotního programu rozroste o páteční prolog v podobě koncertu Tomáše Kluse. Na ten se prodávají i samostatné vstupenky. Co vás vedlo k tomuto kroku?

Páteční koncert má tím nejlepším způsobem posluchače naladit na sobotní hudební maraton. Tomáš Klus symbolizuje obsahové propojení mainstreamu s vytříbenou uměleckostí. Je to přemýšlivý kumštýř, který se navzdory neúprosným pravidlům showbusinessu neváhá pouštět i do projektů artového charakteru. Tomáš Klus ke Žním patří a my doufáme, že si jeho věrní posluchači užijí i plejádu sobotních koncertů.

Podle jakého klíče vybíráte kapely? Snažíte se nějakým způsobem odlišit od festivalů, které se v našem kraji konají?

Snažíme se dát prostor umělcům mimořádné umělecké úrovně, kteří v Ostravě či Moravskoslezském kraji koncertují zřídka, případně vůbec. Cítíme v tom kus našeho poslání: ukazovat posluchačům kvalitní, nové, neobjevené, avšak objevné…

Zkuste prosím představit nejzajímavější jména, která nabídne program v obou hlavních sálech, a řekněte, co od jejich vystoupení můžeme čekat?

Ve Společenském sále se představí legendární herec Jiří Schmitzer, brněnská kapela Květy s Martinem Kyšperským, dámské sdružení Vesna a „slovenská hudební štika“ romského původu Lomnické Čháve. V Divadelním sále vystoupí slovenská zpěvačka Katarzia, smyčcové uskupení Epoque Quartet s klavíristou a skladatelem Janem Kučerou a špičkové jazzové těleso Ochepovsky Project, které na Žních zahraje jeden ze svých posledních koncertů vůbec. Vedle hlavních sálů nemohu nezmínit i skvělými interprety napěchovanou Malou scénu, kde budou kralovat kapely Funky Chicken, Self Made a Kazachstán nebo původem ostravská performerka Vladivojna La Chia. Program vyvrcholí večer na Letní scéně Amfi, kde postupně vystoupí kapela Sto zvířat, nizozemsko-španělská formace Primos Flamencos a populární kapela Monkey Business.

Sobotní hlavní program letos zahájí Jiří Schmitzer, který vystoupí už v 11 hodin dopoledne. Není to příliš brzy? Nezabývali jste se po loňské zkušenosti myšlenkou, že by hudební program začal až v pozdějších odpoledních hodinách a koncerty uvnitř Pokladu by byly koncentrovány až do večerních hodin, kdy jsou naopak mezi venkovními vystoupeními kapel půlhodinové prodlevy?

Z minulého ročníku mám ještě stále v živé paměti skvělý koncert Vladimíra Javorského s kapelou, který dokázal už hodinu před polednem zcela zaplnit Společenský sál…  Jsme přesvědčeni, že se to Jiřímu Schmitzerovi podaří také a že si jeho věrní fanoušci najdou cestu do Pokladu i v tuto dopolední hodinu.

Půlhodinové prodlevy mezi vystoupeními venkovních kapel jsou z technického hlediska nezbytné a kromě toho bude pro posluchače fajn, když mezi koncerty tak rozdílných kapel, jakými jsou Sto zvířat, nizozemsko-španělská formace Primos Flamencos a populární kapela Monkey Business, budou moci trochu vydechnout a žánrově přeladit.

Součástí doprovodného programu bude také natáčení podcastu Po dobrém, který připravuje známá rozhlasová moderátorka Kateřina Huberová. Jak bude toto natáčení probíhat? A koho si Kateřina pozve?

Po dobrém Stage je v letošním ročníku novinkou, která nabídne festivalovým návštěvníkům rozhovory Kateřiny Huberové s některými přítomnými umělci. Rozhovory se budou natáčet a ke družné besedě s Kateřinou se dostaví zpěvačky Katarzia a Vladivojna La Chia, ale například i herec a muzikant Martin Kyšperský.

Další novinkou letošního ročníku bude Open Stage, kam bude vstup zdarma. Co vás k tomuto rozhodnutí vedlo?

Open Stage před Pokladem je určena všem návštěvníkům, kteří si vedle probíhajících koncertů v hlavních sálech a na Letní scéně Amfi budou chtít plnými doušky chtít užít Mezinárodní den dětí. Rodiny s dětmi, ale i všechny ostatní potěší youtuber Lukefry, Loutkový svět se Strašfuňákem a Funilkou, kouzelník Jakub Koutský, kapely Ballistic, Neminem a bubenicko-taneční skupina Camara.

Jaké je vaše největší přání spojené s druhým ročníkem Žní?

Naše přání je dvojí – aby nám vyšlo počasí a aby byli návštěvníci festivalu spokojeni a hned po skončení se začali těšit na třetí ročník.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.