Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Bude to řízená improvizace, říká cimbalista Daniel Skála o chystaném koncertu Snění

Bude to řízená improvizace, říká cimbalista Daniel Skála o chystaném koncertu Snění

29.10.2013 00:26 Hudba

Jeden z nejlepších tuzemských hráčů na cimbál, Daniel Skála, připravuje na středu další dva koncerty ze svého netradičního hudebního cyklu Cimbál, jak ho neznáte. Koncerty s názvem Snění zaplní prostory Divadla loutek v Ostravě v 17 a následně od 19.30 hodin.

Zvětšit obrázek

Virtuózní cimbalista Daniel Skále mimo jiné vyučuje na Janáčkově konzervatoři.
Foto: Archiv

Na dlouhodobém koncertním cyklu Cimbál, jak ho neznáte, spolupracoval mladý ostravský virtuóz v minulosti s  řadou významných umělců. Loni to byl básník Petr Hruška, cimbalistka Gabriela Jílková, vokální trio Complotto a cimbálová muzika Hlubina. V předcházejících letech Skála spolupracoval mimo jiné s Janem Rokytou, cimbálovou muzikou Technik, ansámblem barokních nástrojů Musica Figuralis a dalšími.

„Počáteční inspirací všech koncertů tohoto cyklu byla touha projevit skutečnou krásu cimbálu jinak, než jen jako folklórní nástroj, tedy představit jej v rozmanité symbióze například s poezií, obrazem, netradičním zvukem, nástrojem, tancem a jinými,“ tvrdí Daniel Skála o svém projektu.

Tentokrát hudebník nabídne unikátní multimediální představení založené na improvizaci čtyř umělců ze zdánlivě rozdílných světů. Skálovu hudbu doprovodí svou recitací herec Divadla loutek Lukáš Červenka, o elektroakustické zpracování zvuku se postará skladatel a zvukový mág Tomáš Šenkyřík a celý koncert orámuje projekce obrazů známého ostravského výtvarníka a loutkáře Tomáše Volkmera.

Do hudebního podkladu bude herec Lukáš Červenka recitovat báseň Vladimíra Holana s názvem Mezi. „Bude to řízená improvizace,“ tvrdí Daniel Skála o dvou chystaných vystoupeních, která obohatí vizuální složka inspirovaná jak hudbou, tak poezií. „Na pódiu bude umístěna velká nádoba s několika centimetry vody, do které bude permanentně kapat voda. Tento proces bude snímán kamerou shora a vysílán projekcí na šikmé plátno,“ popisuje cimbalista podrobnosti unikátního vystoupení.

Ze dvou středečních koncertů bude pořízen videozáznam, které by Daniel Skála chtěl vydat na DVD. Na výrobu audiovizuálního nosiče se hudebník snaží získat peníze prostřednictvím internetového serveru www.hithit.cz. „Tento projekt považuji za nejlepší, co jsem dosud udělal,“ tvrdí Skála.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.