Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Předsedkyně sdružení THeatr Ludem: Naše dílny děti baví a ještě se něco naučí

Předsedkyně sdružení THeatr Ludem: Naše dílny děti baví a ještě se něco naučí

18.12.2013 00:01 Atd.

Občanské sdružení s názvem THeatr Ludem, které bylo založeno před osmi lety, se snaží o vytváření experimentálních divadelních projektů, ale i arteterapeutických dílen a vzdělávacích setkání. O posledních aktivitách i plánech na další rok hovoří předsedkyně sdružení Hana Volkmerová – Galetková.

Zvětšit obrázek

Předsedkyně sdružení Hana Volkmerová-Galetková během divadelního představení.
Foto: Archiv

Co nového chystá sdružení THeatr Ludem pro rok 2014?

V roce 2014 budeme pokračovat v tom, co jsme rozběhli letos. Tedy v realizacích dílen s terapeutickými účinky pro děti se speciálními potřebami v pěti lektorských tandemech. Přibrali jsme novou lektorskou dvojici Jindru Andrýska a Martu Velkoborskou. Dále budeme nabízet dílny umělecko-vzdělávací, které máme vytvořeny pro různé věkové kategorie a začnou probíhat semináře pro pedagogy mateřských a základních škol v rámci projektu Loutka jako nástroj vzdělávání. A na ty už se moc těšíme. Naplňují se rychle, takže poslední zájemci se ještě mohou přihlásit. Projekt je financován z Evropských strukturálních fundů v rámci operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost. Jsme rádi, že tyto semináře pedagogy zaujaly a mají chuť něco nového se naučit a získat novou dovednost. A věříme, že se nám bude dařit hrát naši bizarní loutkovou inscenaci Don Šajn neb Uvařená podívaná a připravit další a další inscenace a dílny.

Jak jste spokojena s činností THeatr Ludem v roce 2013 a jaké jsou ohlasy?

Spokojení jsme velice, jelikož jsme v průběhu roku 2013 realizovali téměř 100 dílen. To máte deset dílen měsíčně v průběhu školního roku, a to je pro naše malé neziskové občanské sdružení opravdu něco. Velice smysluplný nám přišel projekt tzv. sociální inkluze. Dílny uskutečněné právě v tomto projektu byly jedny z nejnáročnějších ve smyslu přípravy a vynaložené energie, ale vnímali jsme jejich opodstatnění a bylo důležité, že jsme měli možnost je v daných školách a lokalitách realizovat. Ohlasy jsou, musím říci, výborné. Nás dílny baví, děti dílny baví a ještě se tam něco naučí. Co si přát víc?

Organizujete dílny zaměřené mimo jiné na sociální inkluzi. Co je jejich obsahem?

Jde o stejné zážitkové vzdělávací dílny, které nabízíme všem školám, jen v projektu sociální inkluze je vedeme pro děti se speciálními potřebami, s nějakým hendikepem, ze sociálně slabých rodin, z málo podnětného rodinného či sociálního prostředí, pro děti z dětských domovů… A cítíme, že toto naše společné setkávání je nesmírně důležité. Hravou, zážitkovou a pohodovou formou, kdy lektor je partnerem žáka, se jim snažíme předat některé informace, které považujeme za důležité. Aby přemýšleli nad věcmi, spolupracovali, dokázali a nebáli se říci svůj názor.

Provozuje THeatr Ludem i nějakou samostatnost uměleckou činnost, třeba divadelní představení?

Ano, jednou za dva roky nazkoušíme jednu inscenaci menšího rozsahu s loutkami či předměty. V roce 2013 jsme divadelně zpracovali starý  loutkářský text Don Šajn. Naše pojetí je sice trochu netradiční, hrajeme s masnými výrobky a chlebem, ale na konci je z toho všeho  skvělá polévka. Srdečně zveme na reprízy v roce 2014.

Helena Pekkala | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.