Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Událost sezóny je za dveřmi: Ostravu ovládne slavný muzikál Evita

Událost sezóny je za dveřmi: Ostravu ovládne slavný muzikál Evita

17.3.2014 00:31 Divadlo

Velkolepou událostí v Národním divadle moravskoslezském bude uvedení světoznámého muzikálu Evita, který je znám především díky filmové verzi se zpěvačkou Madonnou. Ostravské zpracování bude jiné, ale zazní v něm píseň You Must Love Me, kterou si Madonna vymínila u autorů k napsání až po mnoha letech od vzniku muzikálu. V roce 1996 tato píseň získala Oscara.

Zvětšit obrázek

Jedna ze dvou představitelek Evity Radka Coufalová během zkoušky.
Foto: Martin Popelář

„Autor libreta Tim Rice nedávno navštívil Ostravu, kde viděl muzikál Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť. Slíbil, že se přijede někdy podívat také na Evitu. Je tedy možné, že někteří z diváků, kteří na náš muzikál zavítají, s ním budou sedět v hledišti,“ řekl dramaturg Patrick Fridrichovský na besedě k Evitě v ostravském Knihcentru.

Příběh jednoho z nejlepších muzikálů autorské dvojice Andrew Lloyda Webera a Time Rice je prostý – z chudinského venkova vedla Evitina cesta až do luxusních paláců, kde byla obklopena přepychem podle poslední módy. Stala se druhou manželkou argentinského diktátora Juana Peróna a modlou národa. Podle tvůrců bude muzikálová inscenace pro diváky mimořádným zážitkem a zároveň lekcí z historie daleké země Argentiny.

Osudy hlavní hrdinky budou diváci sledovat od jejích šestnácti let až do doby, kdy předčasně zemřela ve svých 33 letech. Přijela do Buenos Aires a doufala, že ji bude patřit celý svět

„Tady náš příběh začíná. Nebude v něm chybět ani slavná oscarová píseň You Must Love Me, tedy skladbou, která se v muzikálu objevila až s příchodem Madonny. Jako jediní a první v České republice máme šanci vidět Evitu tak, jak byla uvedena v roce 2012 na Broadwayi, se zbrusu novou instrumentací. Budeme mít krásné kostýmy, na které Veronika Babraj-Hindle přivezla látky až z New Yorku. Kostýmy se ale šijí u nás a naše dámy jsou moc šikovné,“ prozradil Patrick Fridrichovský.

Scéna z připravovaného ostravského muzikálu Evita.

Scéna z připravovaného ostravského muzikálu Evita. (Foto: Martin Popelář)

Čím upoutala postava Evity její interpretku, zpěvačku Hanu Fialovou? „Zaujala mě její fotka, kde má šestnáct, byla to holka a pak žena, která toužila, aby byl svět u jejích nohou, ale zemřela strašně brzo. Přemýšlela jsem nad tím, kam by to až dotáhla nebo nedotáhla, kdyby žila déle.“

Kromě Hany Fialové bude hlavní postavu alternovat Radka Coufalová, která roli zpívala už dříve v nastudování brněnského Městského divadla. „Přála jsem si tu roli zazpívat znovu. Je těžká nejen intonačně, ale i rytmicky, je těžkou disciplínou, proto jsem se do toho vrhla ještě jednou,“ řekla zpěvačka Radka Coufalová.

Roman Harok a Hana Fialová během zkoušky muzikálu Evita.

Roman Harok a Hana Fialová během zkoušky muzikálu Evita. (Foto: Martin Popelář)

Režisérem inscenace je Petr Gazdík, který bude společně se zpěvákem Tomášem Savkou alternovat roli Che. „Evita je skvost mezi skvosty, stejně jako je Jesus Christ Supestar nebo Fantom opery. Hlavní hrdinka do svých 33 let dokázala věci, o kterých se nám ani nesní, dnes se navíc mladí lidé zabývají úplně jinými věcmi, než je národohospodářská politika. Eva Perónová v sobě měla obrovskou spiritualitu, její obrazy si lidé dnes věší na zeď. Doufám, že to bude v našem podání jímavý příběh, i když má trošku komplikovanou hudbu, “ říká Gazdík.

Bude mít kromě zmíněné oscarové písně ještě něco společného ostravská Evita s Madonnou? Podle tvůrců prý nikoliv. „Bude to jedinečná ostravská Evita. Myslím, že budeme jediní na světě, kde se v inscenaci Evity neobjeví postel. Té se nedočkáte. Tuto linii jsem nechtěl podpořit,“ dodal Petr Gazdík.

O výsledném tvaru slavného muzikálu se mohou diváci přesvědčit už na jeho premiéře ve čtvrtek na scéně Divadla Jiřího Myrona.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.