Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravu čeká největší majáles v historii. Zahraje na něm i Janáčkova filharmonie

Ostravu čeká největší majáles v historii. Zahraje na něm i Janáčkova filharmonie

9.4.2014 00:00 Hudba

V pořadí dvacátý a v historii největší bude letošní studentský svátek v Ostravě, který se opět uskuteční v Dolní oblasti Vítkovice. Majáles bude opět společný pro obě univerzity a vévodit mu bude 7. května hudební program s kapelami Tata bojs, UDG, N. O. H. A., s Jaroslavem Uhlířem i s Janáčkovou filharmonií, která odehraje v Gongu koncert plný slavných filmových melodií. Mottem letošního ročníku bude Ostrava sobě!!!

Zvětšit obrázek

Majáles je jednou z nejnavštěvovanějších akcí v Dolní oblasti Vítkovic.
Foto: Matyáš Theuer

Hlavním lákadlem Majálesu Ostrava bude velké množství kvalitních hudebních interpretů. „Na návštěvníky čeká v den Majálesu osm scén, nabízejících opravdu pestrou směsici hudebních stylů od punku až po písničkáře. Vybere si každý,“ říká Gabriela Kožušníková, dramaturgyně hlavních scén, na kterých kromě kapel zmíněných v úvodu nebudou chybět ani skupiny Pipes and Pints, Airfare nebo Fast Food Orchestra.

Součástí Majálesu bude i letos scéna zaměřená na elektronickou hudbu, na které zaujmou zahraniční jména jako Chris SU z Maďarska či Concord Dawn z Nového Zélandu. Z českých dýdžejů pak Philip TBC, Xmorph, DJ Schooler a další. Novinkou bude scéna věnována milovníkům hip-hopu, kterou si vyzkouší například slovenský umělec Zverina. Již tradiční prostor mladým začínajícím umělcům nabídne Studentská scéna, další hudební scéna bude tvořit Pernord – Ricard Academy Stage, a přitáhne hlavně příznivce trance hudby.

Osmici hudebních scén završí dvě scény v Gongu. Architektonický skvost industriální Ostravy bude patřit převážně ostravským interpretům. Příjemnou alternativu tak nabídnou nejen písničkáři, ale také například Janáčkova filharmonie Ostrava.

Právě téma moravskoslezské metropole bude jedním ze specifik Majálesu Ostrava. „Ostravský majáles patří mezi jeden z posledních majálesů u nás, které pořádají vyloženě studenti. Má tedy svou jedinečnost, stejně jako město Ostrava. Pro nás je to město, ve kterém studujeme, žijeme, ale ve kterém se také bavíme a které baví nás,“ říká k volbě ostravského motivu Jaroslava Kořená, hlavní organizátorka akce. Tradiční oslavu jara a studentského života organizují studenti v Ostravě letos již po dvacáté.

Majáles Ostrava 2014, který pořádá Stavovská unie studentů Ostrava za podpory Ostravské univerzity, VŠB-Technické univerzity Ostrava a města Ostravy, začne 7. května tradičním průvodem masek, který zakončí pro ostravský majáles typický Majálesový měsíc. Ten začal už 1. dubna na Masarykově náměstí a bude pokračovat po celý duben kulturními akcemi napříč celou Ostravou.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.