Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Vandrující vajíčko v ostravském Divadle loutek pobaví hlavně předškoláky

Vandrující vajíčko v ostravském Divadle loutek pobaví hlavně předškoláky

10.6.2017 17:30 Divadlo

S končící sezónou se mohli diváci Divadla loutek rozloučit v pátek 9. června, a to zhlédnutím premiéry nového představení Jak šlo vejce na vandr. Klasický příběh, který většina dospělých zná v podobě Hrubínovy pohádky nebo Žáčkovy básničky, uvedlo divadlo v nové úpravě dramaturgyně Daniely Jirmanové na alternativní scéně.

Zvětšit obrázek

Z nové pohádky Divadla loutek Ostrava Jak šlo vejce na vandr.
Foto: Roman Polášek

Dobrodružnou podívanou, kterou zrežíroval umělecký šéf divadla Václav Klemens, viděli nejen nejmenší diváci ve velmi zdařilé úpravě. Neposedné vajíčko, které se nechce spokojit pouze s čekáním na vylíhnutí, se rozhodne opustit teplo domova a společně s dalšími zvířátky, na které po cestě natrefí, se vydá na vandr.

Jak šlo vejce na vandr. (Foto: Roman Polášek)

Sympatické vajíčko v červených proužkovaných kalhotách vede Aneta Červená, jejíž milý přednes neztrácí na energičnosti, která z vajíčka srší po celou dobu představení. Loutkoherecký tým pak doplňují Božena Homolková coby nenasytná koza, Lenka Pavlíčková jako bojácná husa, Robin Ferro a jeho ježek s velkou fantazií a v neposlední řadě Richard Liberda jako kocour se svítícíma očima.

Postavy v podobě látkových loutek vedou herci Divadla loutek, kteří předstupují se svými svěřenci také před diváky v opakovaných pasážích vždy poté, co se k nim přidá další vandrovník. V těchto chvílích je představení obohaceno o hudební vložku. Písnička se postupně rozšiřuje s dalším zvířátkem a každá má svůj rým (až na ježka). Písničku složil hudebník Tomáš Rossi, který jednu také věnoval loupežníkům.

Loupežníci v nové pohádce Divadla loutek. (Foto: Roman Polášek)

O výpravu představení se postaral Michal Hejmovský, který dokázal, že v jednoduchosti je krása. Dřevěná konstrukce se mírnými zásahy lehce proměňuje v kurník, les i domek loupežníků. Zvířecí loutky jsou velmi hezky zpracované. Oranžový kocour, strakatá koza i modrozelený ježek navazují na barevnou loupežnickou pětici. Cílovou pásku představení pak rozzáří vyklubané kuřátko.

Příběh je ve zpracování Daniely Jirmanové obohacen o nové prvky. Velmi zábavný je začátek pohádky. Vše začíná štěbetáním slepic, které si vykládají o svých ratolestech. Tímto povedeným oslím (drůbežím) můstkem se do příběhu dostává samotné vajíčko, které je rozverné a ani chvíli neposedí.

Z pohádky Jak šlo vejce na vandr. (Foto: Roman Polášek)

Představení je určeno dětem od tří let, ale hravý příběh si užijí také starší. Možná bych text ochudila o výraz, který mi v pohádce nepřipadá adekvátní, a to pojmenování jednoho z loupežníků hňupem – dnešní doba je už tak přehlcená nadávkami, takže nějaký milejší výraz, třeba bambula, by slušel pohádce mnohem více. Nicméně méně prudérní diváci se i tak jistě pobaví na rozpustile barevném zvířátkovém příběhu.

Hodinový program trvá tak akorát, aby malí diváci neztratili zájem o závěrečný happyend, navíc se povedlo zakomponovat příjemnou vsuvku, ve které se mohou diváci v napínavé chvilce přímo zapojit do děje.

Poslední premiéra sezóny se velmi povedla a diváci mají šanci ještě dvakrát do začátku prázdnin připojit se k zábavnému vandrování. Taková návštěva divadla by mohla být dobrou přípravou na prázdninová dobrodružství.

Evelína Vaněk Síčová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.