Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Zásadní novinky k Colours: Kasabian, klub na vrcholu vysoké pece i filharmonie se Zrním

Zásadní novinky k Colours: Kasabian, klub na vrcholu vysoké pece i filharmonie se Zrním

4.3.2015 10:58 Hudba

Další programové body i několik zásadních novinek najednou zveřejnili ve středu pořadatelé festivalu Colours of Ostrava. Největší nově potvrzenou lahůdkou je jedna z nejlepších britských rockových kapel současnosti Kasabian, ale také hvězdy mexické hudby Rodrigo y Gabriela a slavná britská formace Clean Bandit. Na festivalu kromě toho odehraje společný koncert česká kapela Zrní a Janáčkova filharmonie Ostrava. Deník Ostravan.cz ale nyní přináší hlavně informace o nové elektronické scéně i chystaném otevření čtyřpatrové nástavby na vysoké peci, která je dominantou Dolní oblasti Vítkovice.

Zvětšit obrázek

Britská kapela Kasabian přijede na Colours.
Foto: Archiv

Kasabian je pětičlenná  kapela z britského Leicesteru, která bývá přirovnávaná například k Primal Scream a k Oasis. Společně se zpěvačkou Björk půjde jednoznačně o největší hudební perlu letošního ročníku.

„Další kapely a účinkující budou samozřejmě ještě přibývat, ale tímto již máme potvrzeny všechny hlavní letošní hvězdy,” říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Ostravská filharmonie se spojí se Zrním

Pro festival vznikne speciální koncertní projekt, při kterém se spojí česká kapela Zrní, čerstvě nominovaná ve třech kategoriích na cenu Anděl, s minimálně třiceti členy Janáčkovy filharmonie Ostrava. Diváci tento unikátní projekt uslyší hned po koncertu Björk na hlavní scéně.

Spolupráce Zrní a Janáčkovy filharmonie Ostrava vznikla díky oslovení ze strany ředitelky Colours of Ostrava Zlaty Holušové. „Udělalo nám to fakt velkou radost,” říká zpěvák kapely Zrní Jan Unger. Za aranžéra úprav pro filharmonii si kapela zvolila vynikajícího slovenského jazzového a tradičního houslistu a skladatele Stano Palúcha. „Doporučila nám ho naše kamarádka Nina Marinová, houslistka a zpěvačka, která nám hostuje na desce. Stano s námi sdílí i představu, jak to celé pojmout. Nechceme totiž, aby to dopadlo klasicky, jako když si kapela pozve symfoňák a výsledkem je jakási sladká filmová verze jejích písniček. Chceme z toho dostat víc, nebát se využít pestrosti a možností nástrojů, být v aranžích odvážní a někam ty písničky skutečně posunout,” říká Jan Unger.

Nová elektro stage na Hlubině

K již tradičním třinácti scénám nově do programu festivalu přibude i electro stage věnovaná současné elektronické hudbě. Jejím domovem se stane jeden ze sálů nově zrekonstruovaného dolu Hlubina.  „Vybíráme to nejlepší ze současné vlny zahraniční elektroniky, která do tuzemských luhů a hájů příliš nepronikne,” říká její dramaturg Adam Kaňa. K prvním potvrzeným jménům patří například producent Clark z kultovního labelu WARP Records, dále Sons of Magdalene, vedlejší projekt Joshuy Eustise, jediného současného člena Telefon Tel Aviv a někdejšího touring člena Nine Inch Nails, projekt IDM/techno ambientu Telefon Tel Aviv DJ set, mág minimalistického techna Christian Löffler, francouzský electro producent Danger, houseový DJ vystupující v masce The Toxic Avengernebo kapela Vessels.

Klub na nástavbě vysoké pece

Velkým lákadlem bude pro návštěvníky letošního ročníku Colours nově otevřená nástavba na vysoké peci, která nabídne ve výšce od 60 do 70 metrů nad areálem unikátní vyhlídku, kavárnu, klub a terasu. Návštěvníkům se tak naskytne úžasný panoramatický výhled do okolí. „V úrovni 62 m budou moci navštívit kavárnu, v úrovni 66 m klub a v úrovni 71 m střešní vyhlídkovou terasu,“ říká mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Colours of Ostrava se po roce vrátí do zrekonstruovaných a rozšířených prostor Dolu Hlubina a zaplní programem například Staré koupelny, kompresorovnu a místní nové ateliéry, klubovny, zkušebny, místnosti pro výuku a vzdělávání, prezentační prostory a sály.

Konference Crossroads potrvá dva dny

Festival nabídne veškeré tradiční zázemí pro návštěvníky včetně druhého kempu v areálu Slezskoostravského hradu či Dětské scény. Po loňské dobré zkušenosti v úterý a ve středu před začátkem Colours of Ostrava proběhne v centru města Festival v ulicích zdarma i hudební showcase konference Czech Music Crossroads, která bude tentokrát dvoudenní a zaměřená kromě České republiky také na Slovensko a Polsko.

Mezinárodní festival Colours of Ostrava proběhne od 16. do 19. července v úchvatném industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic a nabídne přes 200 koncertů, divadel, filmů, workshopů, diskusí i výtvarných akcí. K již dříve potvrzeným jménům patří Björk, Rudimental, St. Vincent, Mika, Caribou, José González, The Cinematic Orchestra, Caravan Palace, Swans, Klangkarussell a mnoho dalších. V současné chvíli jsou k dostání čtyřdenní vstupenky za 2 090 korun, cena platí jen do 31. března.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.