Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravská herečka Marie Viková oslaví osmdesátiny v kruhu oblíbených básníků

Ostravská herečka Marie Viková oslaví osmdesátiny v kruhu oblíbených básníků

29.7.2015 00:01 Atd.

Divadlo, film a umělecký přednes spojuje v jedné osobě nezapomenutelná herečka Marie Viková. Diváci ji znají hlavně z dlouhodobého angažmá v Divadle Petra Bezruče, kam přišla koncem 50. let se skupinou kolem Jana Kačera. Narozdíl od kolegů, kteří scénu v polovině 60. let opustili a založili Činoherní klub, zůstala Marie Viková Ostravě věrná a žije v ní dodnes. Nedávno oslavila osmdesátku, a přesto se díky své vitalitě podílí na nových aktivitách. Jednou z nich bude komponovaný pořad v rámci Svatováclavského hudebního festivalu po názvem Hudba - recitace – tanec.

Zvětšit obrázek

Herečka Marie Viková oslavila v polovině července osmdesáté narozeniny.
Foto: Divadlo Petra Bezruče

V pořadu herečku doprovodí Benda Quartet a taneční mistr Igor Vejsada. Koncem října pak bude mít premiéru film Celebrity s. r. o., ve kterém ji pozorní diváci budou moci zahlédnout vedle Jiřího Mádla nebo Vilmy Cibulkové. A o tom všem je rozhovor, který Marie Viková poskytla kulturnímu deníku Ostravan.cz.

Na začátku září budete vystupovat na jedné z největších hudebních přehlídek věnovaných vážné hudbě, na Svatováclavském hudebním festivalu. Jak k této spolupráci došlo?

Na jednom z koncertů Janáčkovy filharmonie jsem potkala ředitele Svatováclavského festivalu Igora Františáka. Během řeči jsem pronesla, že bych ráda udělala jedno ze svých posledních vystoupení a naplánovala je ke svým osmdesátinám. Proč ne, to je výborný nápad, odpověděl. Vyšel tak mému návrhu vstříc, což bylo pro mne velmi příjemné překvapení… Je to tak, že lidé, kteří v Ostravě dělají něco v kultuře, se těžko mohou minout. Své udělala šťastná náhoda a jeho vstřícnost.

Vaše vystoupení je naplánováno na 2. září v kostele sv. Michala v Ostravě-Porubě, jaká bude jeho skladba? Půjde jen o recitaci básní?

Především se chci soustředit na prostor v kostele. Párkrát jsme tam byla a jsem moc ráda, že se mnou bude spolupracovat kvarteto mladých, velmi příjemných muzikantů Benda Quartet, všichni jsou členové Janáčkovy filharmonie.

Vy jste si toto kvarteto přála?

Ne, to byl také návrh Igora Františáka. A mně se to moc líbí, protože se tak vedle sebe střetnou dvě rozdílné generace, začínající a končící.

Verše, které pod klenbou porubského kostela ten večer zazní, napsal například Vilém Závada. Proč tato volba?

Chtěla jsem recitovat verše, které by byly spojené s tímto krajem. Proto Vilém Závada a také francouzská básnířka Marceline Desbordes-Valmore. Její básně přeložila ostravská Zdeňka Pavlousková, která žila ve slavném domě pana inženýra Pavlouska. K jejich hostům patřili Stravinskij, Seifert a jiné významné osobnosti.

Součástí večera ale budou také další skladby a hosté, jak bude pojatá dramaturgie?

Z básní zazní ještě jedna méně známá, ale hlubokomyslná od Jiřího Wolkera. Byla bych ráda, kdyby verše, které jsem vybrala, vyzněly dle mého přání, aby se líbily. Třeba Závadovy básně budou odděleny hudbou. Nemám ráda klišé. Nechci, aby šly jedna za druhou. Musíme dát posluchačům čas na strávení textu.

Kromě komponovaných pořadů a skvělého monodramatu Žena z Bath, které máte stále na repertoáru, se věnujete i nadále filmům. V říjnu bude mít v kinech premiéru komedie Celebrity s.r.o. Jak byste svou účast na tomto filmu okomentovala?

Mihnu se tam, takže nesmíte mrkat (smích)… Účast na novém filmu Jiřího Mádla mě potěšila. Vzpomněl si na mě jeho režisér Miloslav Šmídmajer. Už jsme spolu natáčeli pohádku Peklo s princeznou, která každé Vánoce běží v televizi. Také mě velmi těší, že všechny tipy, co jsem panu Šmídmajerovi poskytla na ostravské herce do vedlejších rolí, byly přijaty.

Koho v novém filmu Celebrity s. r. o ztvárníte. Nějakou celebritu?

Hraji tam venkovskou paní, která pracuje jako květinářka, a jak praví scénář, všichni ji mají rádi.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.