Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo VIDEO: U Bezručů vyhlásili divácké ceny a představili klip k nové sezóně

VIDEO: U Bezručů vyhlásili divácké ceny a představili klip k nové sezóně

10.9.2015 21:29 Divadlo

Nejzajímavější inscenací sezóny se v divácké anketě Bezruč sobě, kterou už podesáté vyhlásilo Divadlo Petra Bezruče, stalo Čekání na Godota v režii Štěpána Pácla. Divadlo ve čtvrtek zahájilo novou sezónu právě slavnostním vyhlášením výsledků této ankety. Nejoblíbenějšími herci uplynulé sezóny se stali Sylvie Krupanská a Lukáš Melník, a to zejména díky skvělé inscenaci slavného Havlíčkova románu Petrolejové lampy. Během slavnostního večera divadlo představilo i klip k nové sezóně.

Zvětšit obrázek

Herečka Markéta Haroková v klipu k nové sezóně.

Divadlo Petra Bezruče ve čtvrtek otevřelo sezónu právě uvedením Petrolejových lamp, které loni obsadily druhou příčku v anketě Divadelních novin o nejlepší inscenaci roku a zároveň se staly nejvýraznější inscenací festivalu Ost-ra-var.

Po skončení zahajovacího představení proběhla premiéra klipu k nové sezóně. Divadlo letos slaví 70. výročí svého založení.

Diváckou anketu Bezruč sobě pořádalo divadlo už podesáté. „V průběhu června a července hlasovalo v anketě na tři stovky diváků, kteří vybírali nejoblíbenější herečku, herce a inscenaci uplynulé sezóny,“ uvedla mluvčí divadla Míša Kubicová.

V kategorii ženských hereckých výkonů se na prvním místě umístila Sylvie Krupanská. Získala celkem 30 procent hlasů. Své prvenství si zasloužila především za herecké výkony v oblíbených inscenacích Můj romantický příběh či Petrolejové lampy. Za roli Štěpky Sylvie získala širší nominaci na Cenu Thálie a nominaci na Cenu divadelní kritiky. Druhé místo s 23 procenty hlasů obsadila Pavla Gajdošíková, která diváky zaujala především ztvárněním titulní role v inscenaci Kazimír a Karolína. Třetí nejvyšší počet hlasů obdržela Markéta Haroková.

V kategorii mužských hereckých výkonů v loňské sezóně hlasující diváky nejvíc zaujal Lukáš Melník. Celkem 26 procent hlasů získal za roli Colemana v inscenaci Osiřelý západ či za vynikající výkon v roli Pavla Maliny v Petrolejových lampách. Na druhém místě se umístil Ondřej Brett, který zaujal v roli Valena v Osiřelém západu nebo jako divadelní kritik v komedii Tři mušketýři. Třetí příčku obsadil Norbert Lichý s 13 procenty hlasů, ty získal především za roli Estragona v Čekání na Godota.

V kategorii inscenace, která mě nejvíce zaujala, zvítězila hra Čekání na Godota v režii Štěpána Pácla, získala 32 procent hlasů. „Druhá příčka patří bratrovražedné komedii Osiřelý západ režisérky Janky Ryšánek Schmiedtové. Třetí místo obsadili Tři mušketýři v režii Nikolaje Peneva,“ dodala Kubicová.

Čtěte také: Divadlo Petra Bezruče ve své 70. sezóně uvede i Škvoreckého Zbabělce

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.