Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Držitelé Ceny F. X. Šaldy budou v Galerii PLATO přednášet o historii umění

Držitelé Ceny F. X. Šaldy budou v Galerii PLATO přednášet o historii umění

27.11.2015 00:00 Atd.

Galerie města Ostravy PLATO přivítá během nadcházejícího týdne hned dva významné hosty. V pondělí 30. listopadu vystoupí se svou přednáškou „Čára a původ malířství“ kritik a filozof Karel Thein. Ve středu 2. prosince pak historička umění Milena Bartlová seznámí návštěvníky s výsledky svého dlouholetého výzkumu umění husitské epochy. Obě akce se budou konat od 18 hodin ve výstavních prostorách Multifunkční auly Gong.

Zvětšit obrázek

Historička umění Milena Bartlová.
Foto: Jan Rasch

„Jsem rád, že oba přednášející přijali naše pozvání. Karel Thein a Milena Bartlová patří mezi přední teoretiky a o významu jejich práce svědčí i to, že jsou oba držiteli Ceny F. X. Šaldy, která se každoročně uděluje za vynikající výkon v oblasti umělecké kritiky a mimořádné uměleckohistorické práce,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer Galerie města Ostravy / PLATO.

Přednáška Karla Theina vychází z Pliniovy anekdoty popisující soupeření malířů Apella a Protogena o to, kdo dokáže vést jemnější čáru. Cílem je zjistit, v čem spočívalo umění této jemnosti, a sledovat jeho ohlasy od renesance (Leonardo, Vasari) až po moderní rozpravy o umění (Klee, Kandinsky).

karel thein

Karel Thein na archivním snímku.

Karel Thein studoval filosofii a společenské vědy na École des Hautes Études en Sciences Sociales v Paříži (1990-93). Od roku 1994 přednáší dějiny filosofie na Filozofické fakultě UK. Je autorem řady studií i trojice knih o platónské filosofii a souboru filmových esejů.

Přednáška Mileny Bartlové je spojená s vydáním knihy Pravda zvítězila: výtvarné umění a husitství 1380-1490 (Academia, září 2015), která zprostředkovává výsledky autorčina vědeckého výzkumu posledních dvaceti let a poprvé pojímá výtvarnou produkci spojenou s husitským hnutím jako svébytnou kapitolu českých dějin umění.

Milena Bartlová přednáší dějiny umění a vizuální kultury na Fakultě humanitních studií UK a metodologii dějin umění na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Zabývá se také muzeologií a věnuje se umělecké kritice i kulturně-politické publicistice.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.