Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Fenomenální dvojice Rodrigo y Gabriela se vrací do Ostravy, v dubnu zahraje v Gongu

Fenomenální dvojice Rodrigo y Gabriela se vrací do Ostravy, v dubnu zahraje v Gongu

18.2.2016 00:00 Hudba

Fenomenální mexická kytarová dvojice Rodrigo y Gabriela se po loňském úspěšném koncertu na festivalu Colours of Ostrava vrátí v dubnu do České republiky. Své neuvěřitelné hráčské umění na pomezí flamenca, divokých tanečních mexických stylů, ale i rocku a jazzu předvedou Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero 12. dubna v ostravské multifunkční aule Gong. O tři dny dříve vystoupí také v pražském Divadle Archa.

Zvětšit obrázek

Rodrigo y Gabriela na Colours of Ostrava 2015.
Foto: Aleš Honus

Dvojice přijede v rámci turné k zatím poslední studiové desce 9 Dead Alive, na které vzdává poctu devíti historickým osobnostem – například Eleonoře Akvitánské, Fjodoru Michajloviči Dostojevskému, Viktoru Franklovi či Antoniu de Torres Juradovi. Koncert pořádá tým festivalu Colours of Ostrava.

Legenda praví, že po každém koncertu si Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero musí ponořit ruce do ledové vody, jinak by jim prý shořely. Mezi jejich fanoušky patří například Robert Plant, Damien Rice, členové Metalliky nebo Barack Obama, který dvojici pozval koncertovat do Bílého domu a mexickému prezidentovi se pochlubil, že má jejich alba v iPodu.

Prodali přes milion alb, jejich hudba zní na soundtraccích Pirátů z Karibiku: Na vlnách podivna nebo Kocoura v botách, vystupovali na největších světových festivalech, v prestižních televizních show i vyhlášených koncertních síních. Každý totiž chce naživo vidět umění energické dvojice, která si na podiu vystačí pouze se dvěma akustickými kytarami.

Gabriela ohromuje zuřivou rychlostí, fingerstyle technikou inspirovanou flamencem a rytmickým využíváním nástroje coby bicích. Na Rodrigovi pak visí znamenitá sóla, vynalézavé melodické linky a náladové zvuky. Latinskoamerické rytmy, flamenco a divoké taneční mexické styly mají v krvi, intuitivně je ale v interakci s rockem, irskými vlivy a jazzovou improvizací jiskřivě taví do svébytné, žánrově se naprosto vymykající, agresivně rytmické podoby.

Rodrigo y Gabriela prosluli také originálními verzemi skladeb Led Zeppelin, Metalliky, Hendrixe, Rage Against the Machine nebo Radiohead.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.