Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Move Fest Ostrava 2016 láká na světovou premiéru i zvučná jména nejen ze světa tance

Move Fest Ostrava 2016 láká na světovou premiéru i zvučná jména nejen ze světa tance

22.3.2016 00:00 Divadlo

Letos v květnu Ostrava ožije už potřetí v rámci unikátního festivalu Move Fest, a to tancem a pohybem všeho druhu. Ve dnech od 25. do 29. května se můžou návštěvníci kulturního centra Cooltour těšit na vydatnou dávku současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu. Tématem letošního ročníku bude bourání hranic.

Zvětšit obrázek

[PLAY]boyz - SYNovial - foto-Petr Kiška (1)
Foto: Petr Kiška

„Věříme totiž, že náš festival je pro každého a nikdo se nemusí bát, že tanečním vystoupením nebude rozumět. A jestli je propastná hranice mezi boháčem a chuďasem, městem a přírodou nebo metrosexuálem a dřevorubcem nepřekonatelná, nám odhalí chystaná představení,“ lákají organizátoři na festival.

Nabitý program slibuje hvězdně obsazená vystoupení, která na jiných scénách hlásí beznadějně vyprodáno. Soubor 420PEOPLE se představí s ostravskou premiérou inscenace Dantovské variace s Davidem Prachařem v hlavní roli, Losers Cirque Company přijede s představením Walls and Handbags a diváci se můžou těšit také na soubor [PLAY]boyz, odehraje velmi úspěšné představení SYNovial.

Jako vůbec první bude mít ostravské publikum možnost zhlédnout také jedno zbrusu nové představení. Festival totiž zahájí světová premiéra inscenace 3CM, která vznikala v koprodukci s ostravským centrem Cooltour. V inscenaci, která si klade za cíl zobrazit kontrast mezi mužským a ženským chápáním reality, se představí tanečníci Vojtěch Fülep a Šárka Bočková.

Své tváře letošnímu ročníku festivalu propůjčili již zmiňovaní členové souboru [PLAY]boyz, tedy duo Martin Talaga a Marek Zelinka. „Mistři akrobacie a pohybu v nejrůznějších modifikacích vás chytí za srdce hlavně svérázným pojetím své tvorby i života. Akrobatické kousky nikdy nezapomenou okořenit špetkou nadsázky a notnou dávkou humoru. Těšit se tak můžete na podobnou divočinu na jevišti, díky které také Marek Zelinka, tanečník s pověstným knírem, nakonec po boku herečky a blogerky Marie Doležalové triumfoval ve StarDance, taneční soutěži České televize. S Martinem a Markem na festivalu nuda zkrátka nebude,“ uvedla mluvčí festivalu Denisa Kotková.

Všechna představení budou beze slov, tedy jazykově zcela bezbariérová. „Všem, kterým pasivní sledování pohybu nestačí, pak Move Fest 2016 nabídne dostatečné možnosti vyžití. Jako tradičně se budete moci zúčastnit sérií přednášek, doprovodných workshopů a parties,“ dodala Kotková.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.