Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Colours nadělují první jména z oblasti world music. Vrátí se i Afro Celt Sound System

Colours nadělují první jména z oblasti world music. Vrátí se i Afro Celt Sound System

4.1.2017 00:00 Hudba

Další jména pro nadcházející ročník zveřejnili pořadatelé festivalu Colours of Ostrava. Tentokrát jde o tři kapely z oblasti world music, kteří se na festival po letech vracejí. „Jsou to Afro Celt Sound System, Faada Freddy a Speed Caravan. Budou to ale návraty v nových sestavách či s novým programem, často s přesahy do rocku, elektroniky, psychedelie nebo gospelu,” říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Zvětšit obrázek

Skupina Afro Celt Sound System se vrátí do Ostravy.
Foto: Archiv

Jedním z magnetů z oboru tzv. world music se letos stane britská čtrnáctičlenná superformace Afro Celt Sound System, která pod vedením Simona Emmersona proslula fúzí gaelských a západoafrických hudebních tradic s elektrobeaty. „Prodala milióny alb vydávaných Peterem Gabrielem, omráčila odborníky i Roberta Planta a svým následovníkům navždy určila směr. Na Colours of Ostrava přiveze nové album Source, které podle mnoha anket patří k nejvýznamnějším nahrávkám roku 2016,” říká Zlata Holušová.

Na Colours of Ostrava se Afro Celt Sound System vrací v pozměněné sestavě po sedmi letech, podobně jako senegalský zpěvák Faada Freddy, bývalý člen slavného hip hopového tria Daara J, které návštěvníci viděli dokonce před dvanácti lety. K fascinující hudbě mu tentokrát bude stačit pouze hlas, tělo a pětičlenná a cappella skupina. Faada Freddy se v roce 2015 triumfálně vrátil s nádherným albem Gospel Journey, směsí gospelu, soulu, jazzu, reggae, popu a hip hopu, natočeném pouze s úžasnými hlasy, beatboxerem a perkusistou, bubnujícím na ozvučenou hruď. „Ke tvořivosti nepotřebujete nutně peníze. Hudba může být dostupná pro každého. Stačí vám hlas a tělo,“ tvrdí Faada.

A do třetice se po osmi letech do Ostravy vrací alžírsko-senegalsko-francouzská formace Speed Caravan, která pod vedením alžírského hráče na elektrifikovanou loutnu oud Mehdi Haddaba míchá do drtivého zvuku severoafrické chaabi, mbalax, hard rock i elektro. „Představte si, že Led Zeppelin natočili album v Africe nebo, že Joe Satriani strávil dovolenou na Sahaře,“ naznačuje Mehdi, co máme čekat od Speed Caravan, se kterými dobyl Mehdi většinu významných festivalů a získal si pověst smělého inovátora původně akustického nástroje. S formací se zapojil i do Albarnova projektu Africa Express a sám hostoval u kdekoho: Rachid Taha, Gorillaz, Salif Keita, Ibrahim Maalouf, Eric Truffaz a další.

Šestnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července 2017 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic a dosud oznámenými hlavními hvězdami jsou Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat, Laura Mvula, Benjamin Clementine a Nouvelle Vague.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.