Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Albert Čuba, ředitel otevíraného Divadla Mír: Zbývá vyleštit kliky a parapety… a jedeme!

Albert Čuba, ředitel otevíraného Divadla Mír: Zbývá vyleštit kliky a parapety… a jedeme!

23.3.2017 12:00 Divadlo

Herec Albert Čuba, známý především z Komorní scény Aréna, v sobotu 25. března otevře své vlastní Divadlo Mír v budově bývalého kina Ostravě-Vítkovicích. Povídali jsme si s ním o tom, co všechno dlouho očekávané události předcházelo a co má v plánu do budoucna.

Zvětšit obrázek

Herec Albert Čuba v hledišti nového Divadla Mír, jehož je ředitelem.
Foto: Ladislav Vrchovský

Za pár dnů otevíráte svoje vlastní divadlo. Můžeme mluvit už teď o splněném snu?

Ano, v podstatě je to splněný sen.

První premiéra v Divadle Mír se odehraje v sobotu 25. března. Co všechno ještě zbývá udělat?

Dokončit foyer, dodělat pánská WC, vyčistit prostory, teď tady máme firmu specializovanou na úklid po stavebních pracích. Pak ještě vyleštíme kliky a parapety a podobně.

Co bylo nejtěžší při realizaci vašeho snu?

Nejtěžší byla oprava budova, ta stavebně-technická část. Všechno to zorganizovat a ufinancovat. To byl velký úkol, a nebyly zkušenosti. Tady velice pomohli moji rodiče, kteří ty zkušenosti mají. Nejnáročnější bylo vybrat ten správný postup ve vztahu peníze-efektivita.

V téhle chvíli asi víte, kolik to všechno stálo. Na přesná čísla se neptám, ale podobné projekty často narážejí na tzv. vícenáklady. Tedy neplánované položky, které se vynoří z ničeho nic. Byly takové?

To ani ne. Trošku nás zlobí topení, a to budeme muset ještě řešit. Také střecha. Ale to jsou věci přímo nesouvisející s divadelním provozem. Jinak nás nic nepřekvapilo. Tedy nepříjemně. Spíše to byla příjemná překvapení…

Divadlo Mír v Ostravě-Vítkovicích. (Foto: Ladislav Vrchovský)

Když jsem přišel k budově, neviděl jsem na ní zvenku nápis Divadlo Mír …

To bude! Do konce týdne to musí být.

Když jsme spolu posledně mluvili o vaše záměru, hovořil jste o několika tematických okruzích, které v Divadle Mír uvedete v život. Otevíráte komedií s názvem Dva úplně nazí muži v režii Václava Klemense. Co dalšího chystáte?

Další komedie už se připravuje. Jmenujete se to Drahoušku, to chce drink, režírovat ji bude Peter Gábor. Původně se to jmenovalo Ann a Debbie, ale my jsme název přizpůsobili místnímu prostředí. Potom se chystá Bůh masakru.

To je proslavená hořká komedie Yasminy Rezy. Myslím, že autorka sama v souvislosti s touto hrou řekla, že nemůžeme ovládnout, co nás ovládá. Že se ve svém textu ptá, zdali jsme lidé kultury, rozumu, anebo jsme jen bezmocné individuální oběti svých pudů. Sice komedie, ale s velmi vážným tématem…

No, to ano. Ale proč ne …

Tak tady je samozřejmě potěšení na mé straně. Hovořil jste hlavně o zábavném charakteru repertoáru Divadla Mír a jdete v případě Boha masakru do dost závažného tématu … Nicméně,  je to svým způsobem komedie. Všechny inscenace, které jste zmínil, jsou připravovány v rámci Ostravského hereckého klubu? Naplňují vaši myšlenku o společném hraní herců z ostravských divadel, kteří by se jinak na jevišti těžko potkali?

Ano, to je moje vize. V ostravských divadlech je mnoho výborných či doslova vynikajících herců. Tak proč by si spolu nezahráli?

Fanynky Alberta Čuby v Komorní scéně Aréna teď jistě pláčou: Albert odchází. Dostanou Alberta Čubu na jevišti Divadla Mír?

Uvidíme. Zatím to nemám v plánu.

A to jako proč?

Nebyl čas. Bylo prostě moc práce, časově by se to nedalo zvládnout. Až se to tady všechno usadí a rozjede, všechno poběží jakoby samospádem a už tomu nebudu muset věnovat tolik času, tak potom si tady určitě něco nazkouším. To ale závisí na režisérech. Já nejsem ten direktivní ředitel, který řekne: Budu v tom hrát a hotovo. Vždy řeknu: Je tady možnost, mohl bych si v tom zahrát, ale v prvé řadě to tak musí vidět režisér, a ten rozhodne. Pokud si ale v buducnosti vymyslím nějaký svůj vlastní projekt, pak ano.

Takže bude i režisér Čuba?

Já si myslím …, že nevím (smích). Něco se mi v hlavě rodí, uvidíme, co z toho vyleze. Ale jestli ano, tak to bude větší projekt, v tom smyslu, že půjde o autorské divadlo, nevzal bych si k režii nějaký známý či méně známý titul, ale domluvil bych se s člověkem, se kterým bych to psal, a byla by to společná práce.

Scéna pro první premiéru. (Foto: Divadlo Mír)

Dohráváte v Komorní scéně Aréna. Dokdy a v čem?

Jejda! Je toho dost, a teď to ani nedokážu spočítat.

Vím, že tuto sezónu dohrajete a nadále budete hostovat v nastudovaných titulech, dokud budou na repertoáru. Ale co další hostování v nových inscenacích Komorní scény Aréna?

Tak to samozřejmě záleží na vedení divadla, pokud mne budou chtít, a hostování je tam běžnou záležitostí, tak samozřejmě rád. Pokud nějaká nabídka přijde, rád ji přijmu.

Máte ambici zařadit se s vašimi inscenacemi do programu festivalu ostravské činohry Ost-ra-var?

Proč ne? Tomu se vůbec nebráním. Nenazval bych to ale ambicí. Pokud budeme přizváni, budeme rádi, pokud ne, nebudeme plakat. Vlastně mne to zatím ani nenapadlo, jste vůbec první, kdo se na něco takového ptá. Ostatně, je to přehlídka ostravských profesionálních divadel, a my jsme ostravské divadlo.

Ještě o jedné linii v činnosti Divadla Mír jste v minulosti mluvil, a to o jistém otevření vašeho divadla ve věci spolupráce s neprofesionálními divadly, s místní základní uměleckou školou, a podobně. Rýsuje se něco i v tomto směru?

Zatím na to nebyl čas. Zatím tato představa spí.

A chcete ji probudit?

Určitě ano.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.