Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Gospel přinese radost dětem s vážnou nemocí. Koncerty budou ve čtyřech městech zároveň

Gospel přinese radost dětem s vážnou nemocí. Koncerty budou ve čtyřech městech zároveň

23.11.2017 10:43 Hudba

Gospelová hudba bude v sobotu 2. prosince od 18 hodin znít v Ostravě, Praze, Brně a Plzni. Uskuteční se již šestý ročník benefičních koncertů SMArt gospel, jejichž výtěžek bude věnován dětem s vážnou diagnózou – spinální muskulární atrofií (SMA).

Zvětšit obrázek

Family Gospel Ostrava při jednom z posledních koncertů.
Foto: Archiv

„Funguje to jednoduše,“ říká autorka nápadu SMArt gospelových koncertů Alena Dobrovolná. „V každém městě, které se projektu účastní, místní gospelový sbor zorganizuje koncert. Dobrovolné vstupné bude použito na organizaci letního tábora pro děti se SMA, ať už na odměnu osobních asistentů (každé dítě má alespoň dva, protože potřebuje pomáhat celých 24 hodin, včetně polohování v noci) nebo na nákup pomůcek na tábor,“ dodává Dobrovolná.

Ostravský koncert letos organizuje Family Gospel Ostrava, místní komunitní gospelový sbor. Díky vstřícnosti ostravsko-opavské diecéze se koncert uskuteční v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Pustkovci. Spolu s Family Gospelem vystoupí také Keep Smiling Gospel Orlová a žáci Lidové konzervatoře a Múzické školy Ostrava.

SMA je dědičné onemocnění, které způsobuje, že děti postupně ztrácejí motoriku a ochabují jim svaly, včetně těch dýchacích. Nemoc ubírá na délce života a děti jsou časem závislé na dýchacích přístrojích a neustálé péči blízkých. „Navzdory těžkému fyzickému postižení jsou to ale děti velmi inteligentní a chytré, zkrátka SMArt,“ říká Alena Dobrovolná.

(Zdroj: Tisková zpráva organizátorů)

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.