Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Studenti Slezské univerzity natočili první sci-fi, navíc v prostorovém zvuku 5.1

Studenti Slezské univerzity natočili první sci-fi, navíc v prostorovém zvuku 5.1

13.2.2019 00:19 Atd.

Androidi, umělá inteligence, blízká budoucnost, přežití lidstva, podmanivé exteriéry a prostorový zvuk 5.1. Tím vším se vyznačuje studentský sci-fi snímek Amber. Natočili jej studenti Slezské univerzity v Opavě v produkci oboru Audiovizuální tvorba. Premiéra se uskuteční v pátek 15. února.

Zvětšit obrázek

Výřez z plakátu k filmu Amber.
Foto: Slezská univerzita

Děj filmu se odehrává v blízké budoucnosti v roce 2042. Lidstvo je odsouzeno k vyhubení smrtelným virem. Zachránit ho mohou plukovník Robovský, šéf policejních a obraných složek, a žena, která má převzít světové vůdcovství po vyhynutí lidstva. Jedná se o nejmodernější model androida, disponující umělou inteligencí. I když se jedná o bezvýchodnou situaci, plukovník věří v boj za život, a to navzdory vědeckým faktům. Jeho „protihráčkou“ je androidka Amber, která se snaží zdokonalit sebe sama a generaci nadcházejících androidů tak, aby vytvořili životaschopnou civilizaci, která bude schopna zachovat veškeré lidské poznání a snad i lidi jednoho dne opět přivést k životu. Tito názoroví odpůrci prožijí jeden z nejdůležitějších večerů jejich života. Mohou změnit běh dějin a ovlivnit budoucnost života na planetě Zemi. Hlavní role ve filmu ztvárnili Vladimír Krátký z brněnského Národního divadla a Lucie Ducháčková z pražské konzervatoře.

Amber se natáčel v podmanivém prostředí unikátního muzea Archeopark Pavlov na jižní Moravě a jako režisér se jej ujal Jindřich Mižďoch, který napsal i scénář. Jedná se o jeho absolventský film, stejně jako v případě studentky Denisy Pánikové, která se postarala o kostýmy nebo masky a spolu s Michaelou Býmovou také o produkci. Za kamerou stáli a na futuristický vzhled filmu dbali absolvent magisterského studia AVT Ondřej Smékal a student oboru Multimediální techniky Petr Gavel. Ve snímku jsou také použity efektní letecké záběry, jejich autorem je student magisterského studia AVT Vít Kanyza, na zvukařských pracích se podílel Adam Šebesta. Dramaturgie a pedagogického vedení se ujaly vedoucí oddělení audiovizuální tvorby Monika Horsáková a její kolegyně Irena Kocí.

„Jindřich se ve své diplomové práci zabýval umělou inteligencí jako dramatickou postavou, a tak si film s takovou hrdinkou i natočil. Musím se přiznat, že když mluvil o tom, že chce natočit sci-fi, považovala jsem to za sci-fi, ale je to taková příjemná konverzační věc, a navíc si Jindra se svým štábem vybrali opravdu geniální lokace, takže výsledek vypadá hodně efektně,“ uvádí Monika Horsáková ze Slezské univerzity Opava.

Podle režiséra snímku hodně pomohly exteriéry archeoparku. „Jedná se o stavbu architekta Radko Květa, která vyhrála Českou cenu za architekturu 2017. Stavby nad povrchem země působí v krajině opravdu jak z budoucnosti a punc neobvyklosti jim dodává i struktura betonu nebo originální tvary. Stejné je to pak v podzemí, kde jsou vystaveny archeologické expozice. Návštěvu tohoto místa rozhodně doporučuji,“ říká Jindřich Mižďoch.

Na natáčení v archeoparku měl štáb pouhé tři dny. „Archeopark byl přes den v normálním návštěvnickém provozu, takže my jsme natáčeli až po jeho uzavření, to znamená od 18. hodiny večer do šesté hodiny ráno,“ vzpomíná režisér.

„Jde vůbec o první film vzniklý na naší univerzitě, který se podařilo smíchat do formátu prostorového zvuku 5.1. Přála bych mu proto i co nejvíc repríz v DCI filmových sálech a vzhledem ke kvalitě scénáře a fantastické architektuře také řadu úspěchů na filmových festivalech,“ dodává Monika Horsáková.

Premiéra filmu za účasti tvůrců a představitelů hlavních rolí se uskuteční v pátek v 18 hodin v univerzitním víceúčelovém kinosále areálu Hauerova 4 v Opavě.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.