Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Klaksony do rytmu, správná frekvence a volume doprava. Navštívili jsme autokoncert kapely Mirai

Klaksony do rytmu, správná frekvence a volume doprava. Navštívili jsme autokoncert kapely Mirai

16.5.2020 11:04 Hudba

Největší autokoncert v České republice? Buď pozdravena, nehynoucí česká vynalézavosti! Koncerty pro auta nedávno zinscenovali například kapela Vypsaná fixa nebo přední český houslista Pavel Šporcl. V pátek 15. května podobný scénář zopakovala kapela Mirai v Dolních Vítkovicích. Hlediště, vlastně parkoviště se podařilo kvapem vyprodat, a proto se akce opakuje i v sobotu. Ještě předtím se však odehrálo něco méně radostného.

Zvětšit obrázek

Z autokoncertu kapely Mirai.
Foto: Aleš Honus

„Do schránky všem členům kapely přišlo usnesení z Okresního soudu v Ostravě, který rozhodoval o návrhu na vydání předběžného opatření nějakého anonymního pána zastoupeného advokátem Mgr. Martinem Voldřichem z Prahy, s cílem znemožnit konání koncertu. Tenhle pan advokát se svou šedou eminencí za plentou nás ani nekontaktovali a rovnou nás žalovali,“ napsal Mirai na facebookovou stránku kapely.

„Všechno je jednou poprvé. Máme tady mezi sebou zajímavé bytosti. Naštěstí to soud zamítl a hurá, vypadá to, že dnešní a zítřejší koncert proběhnou, ač čekáme nějakou další levárničku pod rouškou ochrany veřejného zdraví… Tolik pro pobavení, nechme pana advokáta, ať dělá svou práci, koneckonců dělá ji, myslím si, dobře. To osmistránkové podání má z mého pohledu bývalého advokátního koncipienta slušnou úroveň,“ dodal zpěvák a frontman kapely.

Zvláštní to jev. Někomu, koho vůbec neznáte a v životě jste se o něj nezajímali, tolik ležíte v žaludku, že má bytostnou potřebu překazit něco, na čem usilovně pracujete a vrhnete do toho všechnu svou energii. To je bohužel druhá typická vlastnost české povahy, která už není tak růžová jako ona zmiňovaná vynalézavost. Abychom zde pouze nerozjímali nad slastmi a strastmi či morální kondicí národa, podíváme se na koncert, který se nakonec díky dobré vůli a synergii všech stran uskutečnil.

Některá auta přijela stylově vyzdobena. (Foto: Aleš Honus)

Přijíždím k areálu Dolních Vítkovic. Cestu mi usnadnilo podrobné dopravní značení. Hbité odbavení u vstupu, jasné pokyny, kam zaparkovat. Směrují mě do poslední řady, protože mám vysoké auto a nesmím překážet menším auťákům, seřazeným v ostře a přesně řezaných řadách přede mnou. Vjíždím na plac těsně před osmou, ladím patřičnou frekvenci v rádiu, na pódiu už makají moderátoři, kteří vymýšlejí pro auta různé blikací a troubící blbinky. Ačkoli byla původně avizována i předkapela, bezprostředně po úderu osmé přijíždí auto se samotnými Mirai.

Kapela přijíždí na koncert. (Foto: Aleš Honus)

Parkoviště čtveřici zdraví halasným troubením, máváním a focením. Mirai projedou poctivě všemi řadami a pozdraví se se všemi, pak vylítnou na pódium a na začátek dávají Jahodu, po níž následuje Chci tě mít do rána. Dobrý start, zvuk je velmi slušný, nic se neseká a nešumí. Nechybí občasné pyrotechnické efekty nebo konfety.

V úvodu koncertu na auta padaly konfety. (Foto: Aleš Honus)

 

Když člověk vyleze ven, není téměř nic slyšet, takže opravdu platí, že v autě člověk poslouchá a komunikuje prostřednictvím svých možností (ne všichni tohle pravidlo dodrželi, ale to už je součást každé akce).

Mezi řadami aut chodili poslíčci s občerstvením (při vstupu každý obdržel sáček na odpadky), dál už stačilo pouze zesílit hlasitost a užívat si zvuk i obraz z dobře situovaných obrazovek.

Mirai Navrátil během autokoncertu. (Foto: Aleš Honus)

Mirai si koncert opravdu vychutnali. Připravili pro své fanoušky energický set, vybudili lidi k interakci a svou hru si užívali. Nechybělo troubení do rytmu podle bicích Šimona Bílého, nechybělo povídání o zážitku s trestním oznámením, z něhož vznikla v neuvěřitelně krátké době písnička i video, které ovládlo YouTube.

Z koncertu kapely Mirai. (Foto: Aleš Honus)

Z dalších písní měly největší sílu písně Anděl a I přes to všechno, kterou osobně považuju za jednu z nejzdařilejších songů jejich kariéry. Krásného violoncellového partu se zhostil vynikající Kristián Danel, jehož už budou mít fanoušci Mirai asi provždy spojeného s větou „ten, který se rozhodl plodit děti“…

Naopak trochu zbytečné bylo hecování publika coverem We Will Rock You od Queen. Všem je jasné, že Mirai Navrátil není Freddie Mercury, a jeho intonace v tomto songu za jistotou notně pokulhávala.

Z koncertu kapely Mirai. (Foto: Aleš Honus)

Otchi a rozloučení a poděkování před závěrečnou hymnou Mirai Když nemůžeš… Odjíždím ještě s posledními tóny, abych neuvízl ve schylující se dopravní zácpě. Koncert si lidi opravdu užili. Svědčilo o tom hromové troubení místo potlesku, rozpažené ruce trčící z okýnek a další gesta, vysílaná směrem k pódiu. Některá auta se dokonce na štěrku znatelně hýbala ze strany na stranu, jak v nich lidé pařili. Byl to prostě netradiční koncert a extraordinérní zážitek.

Fotografie pořízená dronem. (Foto: FB Mirai)

 

Důležité je, že koncert Mirai měl špičkovou technickou i zvukovou úroveň. Všechno fungovalo jako na drátkách. Snad se jim povede i sobotní druhé kolo. A snad se obejde bez dalších nepřejícných excesů. Samozřejmě nemusíme mít něco nebo někoho rádi, ale je opravdu zapotřebí to hned tomu druhému člověku dokazovat a dávat najevo? Šetřeme si raději síly na důležité a potřebné věci. Budeme je ještě hodně potřebovat!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.