Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Rádio Ostravan startuje v neděli večer. Bude hrát jen hudbu Moravskoslezského kraje

Rádio Ostravan startuje v neděli večer. Bude hrát jen hudbu Moravskoslezského kraje

14.9.2020 20:29 Atd. » Hudba

Nové internetové Rádio Ostravan začne vysílat v neděli 20. září od 20 hodin. Rádio bude na české poměry unikátní v tom, že bude vysílat výhradně hudbu autorů a interpretů, kteří žijí v Moravskoslezském kraji, případně z tohoto kraje pocházejí a strávili zde alespoň část tvůrčího života. Vysílání nebude žánrově omezeno.

Zvětšit obrázek

Portál Ostravan.cz připravuje spouštění hudebního internetového rádia.

Za vznikem prvního českého multižánrového rádia, které bude hrát výhradně hudbu jednoho regionu a nebude se vyhýbat žádnému žánru, stojí internetový portál ostravan.cz, který už sedm let přináší reflexe kulturního dění na území Moravskoslezského kraje. Hlavním motivem pro založení vlastního rádia je skutečnost, že žádná jiná stanice hudbu vznikající v tomto regionu nehraje v takové šíři, jak by si zasloužila.

Vzhledem k tomu, že Rádio Ostravan dá prostor různým žánrům, stáli jeho provozovatelé před rozhodnutím, jak hudební bloky co nejlépe rozložit. „Po dlouhém přemýšlení a diskusích nad otázkou, jakou dát vysílání logiku, jsme se rozhodli, že ranní vysílání bude začínat folklorem, který dostane prostor dvě hodiny denně, během víkendů pak ještě více. Dopoledne bude dále vyhrazeno folku a hlavní denní blok pak přinese pečlivě vybranou a posluchačsky přívětivou hudbu, ale rozhodně nepůjde o podbízivou záležitost, v tomto hlavním bloku uslyšíte i jazz, rock nebo alternativní hudbu, ale namíchanou tak, aby dokázala oslovit širší posluchačskou obec. Pozdní odpoledne pak bude postupně patřit žánrovým blokům, například jazzu a blues, rockové a alternativní hudbě či metalu i menšinovým žánrům. Večer pak dostane prostor klasická hudba, přičemž i zde uslyšíte výhradně sólisty a nejlepší hudební tělesa našeho regionu,“ tvrdí Aleš Honus ze Spolku pro kulturní deník Ostravan.cz, který bude rádio provozovat.

Skutečnost, že rádio bude vysílat všechny žánry, představuje pro posluchače určité dobrodružství a zároveň vyžaduje i určitou míru tolerance. „Žánrová pestrost nám dává obrovskou svobodu. Naše rádio si neklade za cíl vysokou poslechovost za každou cenu. Od toho jsou jiná, zejména komerční rádia, a podle toho pak vypadá hudba, které dávají prostor. Vlastně téměř nerozeznáte jedno rádio od druhého. Rádio Ostravan zde bude zejména pro lidi, kteří hudbu sledují více do hloubky, kteří jsou otevření vůči žánrům, kterým jinak neholdují, a kteří si rádi rozšíří hudební obzory. Rozhodně nemáme ambice konkurovat mainstreamovým stanicím, protože budeme hrát z větší části hudbu, které se komerční rádia vyhýbají a ta veřejnoprávní jim dávají jen velmi malý prostor. Přesto věřím, že si naše vysílání najde své pravidelné posluchače,“ řekl Honus.

Vysílání si budete moci naladit od neděle 20. září od 20 hodin na webu www.radioostravan.cz. Zároveň bude k dispozici aplikace pro mobilní telefony tak, aby posluchači měli vysílání stále s sebou kdykoliv, když budou připojení k internetu.

Přečtěte si více z rubriky "Atd. » Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.