Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Rádio Ostravan vyzvalo k tvorbě písní inspirovaných pandemií. Na vítěze čeká poukaz za 10 tisíc

Rádio Ostravan vyzvalo k tvorbě písní inspirovaných pandemií. Na vítěze čeká poukaz za 10 tisíc

20.10.2020 10:17 Atd.

Internetové hudební Rádio Ostravan, které je dceřiným projektem kulturního deníku Ostravan.cz, vyhlásilo soutěž o nejlepší píseň inspirovanou aktuální společenskou situací kolem pandemie koronaviru Covid-19. Autor vítězné písně získá poukázku na nákup v prodejně Hudební svět v Ostravě v hodnotě 10.000 korun. Ani ostatní účastníci nepřijdou úplně zkrátka, protože vybrané písně budou odvysílány ve speciálním komentovaném pořadu a ty nejlepší se pak stanou trvalou součástí playlistu rádia.

Zvětšit obrázek

Na vítěze soutěže čeká nákupní poukaz do Hudebního světa v Ostravě.

Na hledání inspirace a vytvoření soutěžích písní mají autoři a kapely šestitýdenní lhůtu, uzávěrka soutěže je 30. listopadu 2020. Písně bude hodnotit odborná porota.

„Účastníci soutěže mají absolutně volnou ruku, takže vítány jsou jak písně přinášející závažné poselství o současném světě svíraném pandemií a písně reflektující vnitřní svět umělce, který bojuje s nucenou izolací, tak písně, které dodají lidem sílu k překonání nelehké doby. Uvítáme i písně, které se na aktuální společenské dění dívají s vtipným nadhledem,“ píše se ve výzvě rádia určené všem umělcům Moravskoslezského kraje, ať už jde o profesionální, nebo amatérské autory či kapely.

Do soutěže budou zařazeny výhradně zpívané a otextované písně, nikoliv instrumentální skladby. Zaslaná píseň nesmí být zveřejněna před vyhlášením výsledků soutěže. V případě, že píseň prokazatelně vznikla před vyhlášením soutěže nebo byla jakýmkoliv způsobem zveřejněna ještě před vyhlášením výsledků, bude účastník diskvalifikován.

„V každé těžké době bylo umění nedílnou součástí morální a duchovní posily národa. Reagovalo na aktuální podněty nejrůznějšími metaforickými, dramatickými i odlehčenými cestami. Domnívám se, že soutěž vyhlášená Rádiem Ostravan je jednou z přirozených možností, jak ukázat svou kreativitu. Může zrodit písně, jejichž životaschopnost a smysl ukáže a prověří budoucnost, ale přítomnost je rovněž ocení a potřebuje. Ostatně, skladby a nová díla, inspirovaná novou společenskou situací v uměleckých sférách už vznikají. Vzpomenu zde například aktuální kantátu Virus skladatele Zbyňka Matějů pro sólovou violu a komorní orchestr. Těším se na všechny zaslané písně a věřím, že muzikanti a skladatelé ukážou, že se téma dá zpracovat opravdu nejrůznějšími způsoby,“ říká hudební publicista a člen poroty Milan Bátor.

Vítěz získá voucher, za který si bude moci zakoupit libovolné zboží v prodejně Hudební svět na Havlíčkově nábřeží v Ostravě, případně na e-shopu hudebnisvet.cz. Majitel firmy Jan Petro projekt Rádia Ostravan podpořil bez zaváhání. „Důvod je jednoduchý. Už kdysi dávno jsem se rozhodl, že budu životním optimistou. A jako takový chci vždycky vidět světlo na konci tunelu, neztrácet hlavu a už vůbec ne naději, že cokoli může dopadnout i dobře. Téměř na všem se dají najít i pozitiva, pokud je najít chcete. A pokud se v našem kraji zrodí hezká koroňácká písnička, bude to třeba jedno z těch pozitiv,“ říká Jan Petro.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.