Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Petr Urbánek před premiérou ostravské Tosky: Hudební událost roku je tady

Petr Urbánek před premiérou ostravské Tosky: Hudební událost roku je tady

11.2.2021 15:31 Divadlo

Petr Urbánek patří k nepřehlédnutelným zpěvákům, kterého dobře zná publikum Národního divadla moravskoslezského i Slezského divadla v Opavě. Na repertoáru tento charismatický basbarytonista má přes 50 operních a operetních rolí, ale i oratorních a dalších vokálně-instrumentálních skladeb. Urbánek se však žánrově nijak nevyhraňuje, o čemž svědčí také jména kapel, která v našem povídání padala. Sympatického operního pěvce a metalistu v jedné osobě můžou čtenáři deníku Ostravan.cz vidět také v novém nastudování Pucciniho Tosky, kterou Národní divadlo moravskoslezské připravuje ve spolupráci s Televizí Noe. Její premiéry se odehrají 13. a 15. února v televizním přenosu i v online streamu, který bude možný zhlédnout pouze v konkrétním vysílacím čase.

Zvětšit obrázek

Operní pěvec Petr Urbánek.
Foto: archiv umělce

Ahoj, Petře, jak se ti v této kuriózní a těžké době daří?

Musím to brát z více hledisek, z pracovního dokončujeme nastudování Pucciniho veledíla, opery Tosca, což si myslím, že bude velká, i když jen televizní a online událost. Z osobního jsem rád, že už mám za sebou covidovou infekci.

Než se zaměříme na aktuální chystanou premiéru Tosky, nemůžu se nezeptat, jak u tebe nemoc probíhala? Připadá mi, že se točíme v bludném kruhu. Jedni závažnost infekce popírají a zpochybňují, druzí by raději zamkli celou planetu.

Kde jsem se nakazil přesně nevím, ale měl jsem tzv. covidové Vánoce. Průběh byl nejdříve lehčí, po pár dnech se přidal lehký zápal plic. Ležel jsem 10 dnů a úplně zdravý se ještě necítím. Ale na mé profesi to snad není znát. Bohužel setkal jsem se s popíráním této infekce, jsou to většinou lidé, co ještě infekční nebyli, protože když to nezažili na vlastní kůži, tak tomu nevěří. Myslím, že respekt, zdravý rozum a dodržování hygienických zásad by měly tento neřád porazit. Dobré zprávy jdou z Izraele, kde samozřejmě proočkovanost obyvatel, především seniorů, je daleko vyšší než u nás a ukazuje se, že stavy nakažených jdou dolů. Omezení chápu, virus si nevybírá, jaký má člověk věk či sociální postavení.

Je skvělé, že jsi zase fit a součástí týmu NDM. Asi nemá smysl ptát se operáka, jaký máš vztah k Pucciniho Tosce? Neznám člověka z branže, který by tuto operu nemiloval…

To je fakt. Jedinečné hudební zpracování, láska, intriky, zrady a pak smrt tomu dávají mimořádný rozměr. Doufám, že to uvidí a uslyší i naši diváci, co budou sledovat přímý přenos v TV Noe 13. a 15. února.

To je snad jediný kámen úrazu. Sledovat operu v televizi je tak trochu kontraproduktivní, nemyslíš? Znám třeba operní dirigenty, kteří odmítali sledovat dokonce přenosy z MET, že to není vypovídající.

Chápu, ale bude to live, bez nějakých úprav či zpoždění, poprvé v Ostravě, takže já osobně se na to těším. Pro každého z nás to bude nová zkušenost a taky asi trochu jiné nervy. V dnešní „kuriózní“ době buďme za to rádi.

To je pravda. Co je podle tvého názoru nejsilnější stránkou nového ostravského nastudování? Dá se říci, že je něčím výjimečné?

Samozřejmě skvělé obsazení, klasická režie a krásná scéna, v neposlední řadě i výborný orchestr pod vedením Marka Šedivého. Suma sumárum: operní hudební událost roku je tady. A nesmím zapomenout na zapojení dětského sboru a sólistů pod vedením paní Lenky Živocké.

Kromě ostravské opery hostuješ jako sólista ve Slezském divadle v Opavě. Jak to vypadá s jeho aktivitou. Chystá se něco?

Opavská opera chystá různé komorní produkce formou tzv. Divadelních novin. Nově mají žesťový koncert, medailonky sólistů, portrét sboru aj. Já účinkuji ve Figarově svatbě a v La Traviatě a ty zůstávají na repertoáru divadla. Doufám, že po prázdninách se opět tyto produkce rozjedou.

Také věřím. A jakou hudbu posloucháš doma? Znám tě jako hudebního fajnšmekra, kterému není cizí kvalitní metal či folk…

Mám velký záběr od kapel jako jsou Metallica, Slayer a Sepultura po kavárenský jazz nebo Vlastu Redla. Jsem velkým příznivcem festivalu Hradecký slunovrat, kde si každý hudební fanoušek vybere to pravé. Pro mě osobně je Slunovrat spojený s koncem divadelní sezóny a začátkem prázdnin.

Všiml jsem si, že jsi pravidelný návštěvník tohoto unikátního festivalu na zámku v Hradci nad Moravicí. Existuje nějaký hudební žánr, který vyloženě slyšet nemusíš?

Ani ne, nemám nic ani proti dechovce, poslouchám to, na co mám náladu, nebo taky ticho. To je nakonec někdy nejlepší hudba.

Kromě divadla se věnuješ i dalším hudebním produkcím. Chystáš i v této oblasti něco, o čem bychom měli vědět?

Letošní rok je samozřejmě ovlivněn covidem, tak uvidíme, co vyjde. Měla by to být opětovná spolupráce se Slezským divadlem v Rigolettu, produkce v mém domovském divadle v Ostravě, na Vánoce náš tradiční vánoční koncert s Českou mší vánoční J. J. Ryby, který, dá-li bůh, proběhne již podesáté a taky práce v kulturní komisi rady města Opavy, jejímž jsem předsedou.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.