Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Czech Music Crossroads 2022, den třetí: Dokonalá tečka za třídenní hudební hostinou

Czech Music Crossroads 2022, den třetí: Dokonalá tečka za třídenní hudební hostinou

23.5.2022 07:29 Hudba

Hudební přehlídka Czech Music Crossroads v neděli představila čtyři umělce. Sice šlo o mnohem menší počet ve srovnání s hudebně opulentní sobotou, ale na nedostatek inspirativních zážitků se nedalo stěžovat. Irena a Vojtěch Havlovi, Sole, Nikol Bóková Quartet a Moonlight Benjamin postupně ukázali, proč se tento festival nazývá křižovatky. Ve všech případech se potvrdilo, že vybraní umělci jdou po cestách, které má smysl sledovat.

Zvětšit obrázek

Přehlídku uzavřela zpěvačka Moonlight Benjamin.
Foto: Aleš Honus

Počátek nedělního line-upu se nesl ve znamení nenásilné, ambientní hudby, která nemá za cíl člověku vnutit nějaké výrazné melodie a strhující rytmy, ale chce ho přimět k zamyšlení, zasnění a odpočinku. Irena a Vojtěch Havlovi zahájili svůj set na smyčcové nástroje, na které vykouzlili různé, často i nečekané zvuky. Posléze se přesunuli k pianu, kde se ohleduplně střídali. Komunikace mezi dvěma legendami je jako intimní partnerský rozhovor, plný něhy, naslouchání a nekonfliktního dialogu. Nádherně jemný a sofistikovaný začátek uplynul až příliš rychle, jako něco prchavého.

Irena a Vojtěch Havlovi. (Foto: Aleš Honus)

Sole se pyšní jednou z nejlepších slovenských zpěvaček současnosti. Júlia Kozáková má fascinující hlas a dokáže s ním báječně pracovat. Latinu zpívá ležérně a nenuceně jako latinu, bulharskou lidovku zase se všemi atributy, jež neodmyslitelně patří k adekvátnímu stylovému provedení. A to včetně správných melodických ozdob a intonace. Sole hrají hudbu inspirovanou folklorem různých zemí, doménou kapely je perfektní souhra a skvělé improvizační pasáže, ve kterých exceloval klavírista Ludovít Kotlár. Sole byli vynikající a jejich set patřil k největším zážitkům Crossroads.

Z koncertu Sole. (Foto: Aleš Honus)

Nikol Bóková vystoupila v obvyklé sestavě, jen s tím rozdílem, že z tria vznikl tentokrát kvartet. Sestavu jejích spoluhráčů rozšířil výtečný kytarista David Dorůžka. Bóková dokázala během svého setu i pobavit, vtipně reagovala na mobil, který jí během hry spadl na zem i na skromnou časovou dotaci, kterou překřtila na „malou torturu”. Hlavně ovšem zahrála ukázky ze své originální, nezaměnitelné autorské tvorby, která zrcadlí její nevšední přístup a vnímání a byla letos po zásluze oceněna žánrovým Andělem. Muzikantům kolem Bókové nechybí odvaha experimentovat a progresivní přístup ke každé kompozici.

Nikol Bóková. (Foto: Aleš Honus)

Czech Musis Crossroads letos uzavřela Moonlight Benjamin, vulkanická zpěvačka z Haiti, která žije ve Francii. Ta se prezentuje jako kněžka kultu voodoo s hlasem drsným jako noční bouře. Kapela hraje třaskavou směs hutného blues rocku, kterou koření sólovými linkami oba kytaristé. Moonlight Benjamin rozpálila tančící publikum doběla a omotala si je dokonale kolem prstu. Dokázala zapojit lidi i pěvecky v oblíbené hře call and response a roztleskala a rozparádila je tak, že koncert proběhl spíš jako bujarý a rozjařený večírek. Byl to orgastický, šamanský závěr letošní skvělé přehlídky.

Moonlight Benjamin. (Foto: Aleš Honus)

Czech Music Crossroads se letos opravdu povedly. Změna prostředí se ukázala jako dobrá volba. Porubský Poklad má výborné zázemí a jeho sály jsou akusticky dobře vybavené. Lidé se očividně cítili jako doma. A to je možná pro kapely z různých končin světa úplně nejdůležitější. Vytvořit pro ně vlídné a přívětivé prostředí, v němž se cítí pohodlně a dobře.

Také ohlasy účastníků festivalu z řad diváků potvrdily, že Crossroads v Pokladu byly i pro ně skvělým zahájením festivalové sezony a nezapomenutelným zážitkem plným hudby bez hran i bez hranic.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.