Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Radek Melša před premiérou muzikálu Producenti: Je třeba nebýt lhostejný vůči totalitním zlovůlím

Radek Melša před premiérou muzikálu Producenti: Je třeba nebýt lhostejný vůči totalitním zlovůlím

26.10.2022 09:04 Divadlo

Radek Melša je ostravský herec a zpěvák, který se úspěšně uplatnil v řadě muzikálových i činoherních inscenací. Další zkušenosti získal v Praze, kde hraje například v představení Vojna a mír Divadla ABC. V Ostravě Radek Melša aktuálně ztělesní jednu z hlavních rolí muzikálu Producenti, jehož premiéra se uskuteční už 27. října v Divadle Jiřího Myrona. Mladého muzikálového herce jsme při této příležitosti požádali o rozhovor.

Zvětšit obrázek

Radek Melša (vlevo) a Tomáš Savka na zkoušce muzikálu Producenti.
Foto: Martin Popelář

Radku, v novém muzikálu Producenti hraješ jednu z hlavních rolí. Přitom ses v Ostravě nějaký čas neobjevil. Můžeme si to vysvětlit jako tvůj muzikálový návrat?

Je tomu tak. Od posledního zkoušení v inscenaci Harpagon je Lakomec? je to, tuším, téměř rok. Rád se vracím do svého rodného města.

Jak ses měl a na čem jsi pracoval?

Momentálně pobývám v Praze. Dost jsem se věnoval natáčení a naskočil jsem třeba do inscenace Vojna a mír v Divadle ABC. K tomu jsem měl v dubnu trochu nepříjemný úraz, takže jsem se věnoval i rekonvalescenci. A spoustu času jsem též strávil s muzikou. S uskupením BlueSonety připravujeme albíčko… (úsměv).

Takže stále dělíš svůj čas mezi činohru a muzikálové herectví. Pokud ti to není nepříjemné, můžeš prozradit, co se ti přihodilo?

Úplně nesmyslně se mi povedlo s kamarády na fotbálku velmi nešikovně natrhnout vazy v kotníku. Ale jelikož jsem měl naprosto neskutečnou fyzioterapeutku, tak je to snad za mnou. I když ta léčba trvala snad půl roku.

Pokud si dobře vzpomínám, BlueSonety byly jako dobře kořeněná směs popu, jazzu a dalších vlivů. K tomu verše českých básníků… Bude mít chystané album podobné vyznění?

Ano, je tomu tak. Básně v kombinaci s fúzí těch nejmilejších hudebních žánrů. Makáme na něm už téměř tři čtvrtě roku. Vašek Kramář napsal nádhernou muziku!

Těším se, Vašek je moc dobrý muzikant. Vojna a mír je vzhledem k současnému dění dost aktuální téma, nemyslíš?

Rozhodně. Ta předloha je fenomenální, zobrazuje naprostý nesmysl a zmar, který ve válce je. Tudíž navádí k jakési diskuzi, proč se nikdy nepoučíme. Proč se historie musí neustále cyklit a proč musí každé století zažívat tu bolest zas. Byl bych rád, kdyby se to změnilo. Jak řekla jedna má kolegyně, válčit na poli bitevním je krajně nemoderní. To, co se ve světě kvůli rozmarům totalitních entit momentálně děje, je naprosto děsivé a amorální. Je třeba nebýt lhostejný a pomáhat tyto totalitní zlovůle porazit.

Naprosto s tebou souhlasím. Producenti vypadají jako příjemná oddechovka. Myšleno po stránce scénáře a provedení…

Producenti jsou dle mého smýšlení jakousi terapii. Přeci jen, Mel Brooks, žid, který zažil druhou světovou válku, napsal dílo, ve kterém velmi drasticky zesměšňuje Hitlera a nejen jeho. Hraje si s hranicemi, kde je nevkus ještě snesitelný, a zkoumá společnost. To by nikdo jiný napsat nemohl. Je to krásná společenská parodie a satira, vycházející z jeho vnímání všeho toho zlého. Humor a hudba léčí (úsměv).

V inscenaci ztvárníš producenta Lea Blooma. Jaká to je osobnost?

Je to upjatý, konzervativní, obsesivní úředníček s velkými sny a velkým srdcem. Chtěl by se stát producentem, miluje divadlo, klobouky a hůlčičky… (úsměv)

Jak se ti ta postava hraje?

Mám tu postavu moc rád. Je to velká jízda. Člověk je na jevišti téměř pořád a nesmí polevit s energií. A navíc, má tak krásný dramatický oblouk a skvěle napsané situace! Děkuju, že toho mohu být součástí! Řekl bych, že je to snad největší výzva, kterou jsem kdy absolvoval.

A jak se ti zpívá? Je to tvůj šálek kávy?

Je parádní, miluju swing a všechny ty ostatní žánry a vlivy, které používá. A ta krásná a bohatá orchestrace. Geniální. Šlape to neskutečně. Snad tomu budu stačit. Dělám, co můžu. (úsměv)

Co je pro tebe v této inscenaci nejtěžší?

Udržet tu šílenou energii, která je vyžadovaná. A neztratit se v nějakém rozmazávání všech těch bláznivých situací. Je to naprosto přesně napsaná inscenace. Zkrátka snažím se být přesný a absolutně přítomný a aktivní!

Děkuji za rozhovor a přeji vydařenou premiéru!

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.