Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Organizátorka ostravské Noci zpěvaček Petra Ernyeiová: Ženský hlas pro mě znamená sílu, energii a emoce

Organizátorka ostravské Noci zpěvaček Petra Ernyeiová: Ženský hlas pro mě znamená sílu, energii a emoce

17.9.2023 07:21 Hudba

V ostravském Domě kultury Poklad se v neděli 24. září poprvé uskuteční akce s názvem Noc zpěvaček. Její organizátorkou je vokalistka Petra Ernyeiová a patronkou legendární jazzová zpěvačka Jana Koubková, spolu s nimi na festivalu vystoupí třeba Mirka Novak, Ridina Ahmedová a řada dalších. Akci předchází i pěvecký workshop, na který je stejně jako na koncert zvána široká veřejnost. O akci jsme si povídali právě s její organizátorkou Petrou Ernyeiovou.

Zvětšit obrázek

Noc zpěvaček organizuje vokalistka Petra Ernyeiová.
Foto: Petra Klačková

Noc zpěvaček je pro Ostravu novinka,  projekt ale není úplně nový, první vystoupení se konalo v Praze. Můžete přiblížit jeho vznik a nastínit dramaturgickou představu?

Myšlenku na festival Noc zpěvaček nosím v hlavě už několik let. Sama zpívám a ráda sleduji, co se ve vokálním světě děje, pozoruji, jak se vyvíjejí mí kolegové, jak kolem nás rostou nové talenty, kolik krásy nabízejí různé žánry. A jaká je škoda, že tyto poklady často zůstanou skryté širšímu publiku. Miluji hlasový projev obecně, ale ženský hlas mě okouzluje nejvíce! Znamená pro mě sílu, energii, emoce. A také kreativitu a osobitost, protože u nás je nemálo zpěvaček, které se věnují autorské hudbě. Udělat přehlídku různých osobností, žánrů a interpretací, to byla výzva! Je to velké dobrodružství, ale ani na chvíli jsem nezalitovala, že jsem se do něj pustila. Představu jsem měla jasnou. Každý rok vybrat šest zpěvaček a představit je co největšímu počtu posluchačů. V šestici je zastoupena zkušenost i talent. Jsou v ní interpretky z naší země a ze Slovenska. A také žánrová pestrost. Letos na koncertu účinkuji já, Jana Koubková, která je i patronkou festivalu, dále Mirka Novak, Markéta Foukalová, Ridina Ahmedová a Simona Hulejová, kterou možná mladí lidé znají pod pseudonymem Sella Luna.

Jak dopadl první pražský koncert, jaké jste měli ohlasy?

Dopadl naprosto úžasně! Jazz Dock byl nacpaný k prasknutí, v publiku byli mladí lidé i senioři, všude bylo cítit podporující energii, všechny ženy zpívaly nádherně a kapela do toho šlapala jak o život. Myslím, že si každý přišel na své a že řada účinkujících byla skutečným překvapením. Bylo možno vidět zblízka práci s looperem a stejně tak se zasnít u jazzové balady nebo se pohupovat v rytmech až tanečních. Koncert uváděl s grácií velký znalec a hudební propagátor Aleš Benda. Z různých videí vznikl i sestřih, který je k vidění na Youtube, s odstupem jsem se na něj podívala a zahřálo mě u srdce, jak krásný koncert to byl.

Co vás přimělo k tomu, že se druhá zastávka Noci zpěvaček uskuteční právě v ostravském Pokladu? A padla volba na Ostravu jen proto, že je to třetí největší české město, a vidíte zde posluchačský potenciál, anebo ty důvody jsou jiné? 

Já jsem od počátku věděla, že chci, aby festival byl putovní, aby se zopakoval v dalších městech. Aby začal v Praze, pak přišel za posluchači v celé zemi a na konci roku se zase vrátil domů. Ostrava byla jasná volba, je to samozřejmě je to velké město, ale hlavně se tam děje spousta zajímavých věcí. Odehrávají se tam festivaly, jsou tam skvělá divadla, kluby, lidé jsou zvyklí za kulturou chodit. Znám několik ostravských muzikantů, troufám si říci, že jsou to přátelé. A z Ostravy vzešlo mnoho hvězdných hudebníků a zpěváků.  Když jsem hledala pořadatele, kterého oslovím, padli jsme si do noty s dramaturgem a produkčním Janem Rokytou a také dramaturgyní a produkční Petrou Hnikovou Charmite z Domu kultury Poklad v Porubě. Je tam krásný sál a líbilo se mi, že to bude takový poklad v Pokladu (úsměv). Také mě navedli na možnou spolupráci se sborem Ostrava zpívá gospel, jejich sólistka Terezka Vojtková si dokonce jako host na koncertu Noc zpěvaček zazpívá. A abych nezapomněla, slovem bude tentokrát provázet herečka a moderátorka Daniela Voráčková, která si zahrála například v úžasném filmu Šarlatán od režisérky Agnieszky Holland.

Jaká bude dramaturgie ostravského koncertu? Bude jiná než v Praze?

Účinkující budou stejné a stejná bude i naše skvělá kapela. Ta je mimochodem také česko-slovenská. Na piano bude hrát Ondřej Kabrna, který je dvorním klavíristou Jany Koubkové, na kytaru Adam Tvrdý, mág elektrické kytary, který ale zahraje skvěle naprosto vše. Na basu Rasťo Uhrík, který například doprovázel Janu Kirschner a v současnosti ho mohou lidé znát z kapely Mig 21. A na bicí zahraje Danko Šoltis známý třeba z uskupení -123 min. Vážně nepřeháním, když říkám, že jsou to špičkoví muzikanti. Zpívá se s nimi krásně, a i když my zpěvačky jsme naprosto různé a máme odlišný repertoár, všechny písně jsou ve speciálních aranžmá, která vznikla právě pro tento koncert a pro tuto kapelu.

Součástí Noci zpěvaček je i workshop, který se konal v Praze a bude i v Ostravě. Pro koho je určen a co můžou účastnice od workshopu očekávat? 

Workshop má vždy přídomek „pro veřejnost“. Protože se ho opravdu může zúčastnit každý, kdo rád zpívá, ať už profesionálně, nebo amatérsky, klidně jen doma v koupelně. Máme s kolegyní Mirkou Novak, se kterou tohle setkání povedeme, dostatek zkušeností, aby se nikdo nenudil. Osvojíme si různé techniky, jak uvolnit tělo i hlas, jak správně dýchat, jak se těšit ze svého projevu. Jak s hlasem pracovat a ovládat ho. A výsledkem bude píseň, kterou společně nacvičíme a večer předvedeme na koncertu!

To je skvělé, je třeba se na workshop dopředu registrovat, anebo můžou zájemci přijít až na místo?

Registraci i vstupenku lze získat na místě, ale nějaký předstih se určitě hodí. I pro nás lektorky je užitečné vědět, jak velká „třída“ nám vznikne.

A je workshop určen jen pro ženy?

Určitě ne! Zpěv je pro každého, pomůže uvolnit, radovat se, přijít na jiné myšlenky! Náš hlas, to jsme my, nebojme se ho použít a naučme se ho slyšet! Navíc největší radost je ta sdílená a přesně to se na workshopech děje.

V jakých dalších městech se ještě Noc zpěvaček uskuteční? A už plánujete další ročník?

Letos to bude ještě v Plzni. A koncert dokonce natočí Český rozhlas Vltava, z toho mám velkou radost, že po prvním ročníku zůstane tato stopa. A další ročník samozřejmě plánuji, oslovila jsem už další tým zpěvaček a myslím, že se mají posluchači opět na co těšit! Určitě bychom se chtěli za rok zase setkat s Ostravou a Plzní a věřím, že přibydou i další města. Protože hudba spojuje.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.