Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Stratopilot: Poprvé jsme se všichni osobně potkali, až když byly písně nahrané

Stratopilot: Poprvé jsme se všichni osobně potkali, až když byly písně nahrané

1.10.2023 08:12 Hudba

K velmi očekávaným nahrávkám letošního roku patří debutové EP ostravské kapely Stratopilot, ve které se sešla čtveřice respektovaných muzikantů. Tvůrčí jádro kapely tvoří skladatel, hráč na baskytaru a klávesy Jakub Krajíček spolu s kytaristou a textařem Františkem Kučou, ke spolupráci si přizvali ještě bubeníka Viktora Dořičáka a zpěvačku Veroniku Borákovou alias Niku. S Jakubem a Františkem jsme si povídali zejména o tom, jak jejich písně vznikají. Album bude pokřtěno ve čtvrtek 23. listopadu v ostravském klubu Dock.

Zvětšit obrázek

Zleva Viktor Dořičák, František Kuča, Veronika Boráková a Jakub Krajíček.
Foto: Petr Chodura

V řijnu vydává Stratopilot debutové EP, ze kterého už byly zveřejněny tři písně. Jak vlastně kapela vznikla?

Jakub: Prvopočátky sahají do konce roku 2019, kdy jsem dospěl k plánu na vytvoření vlastního hudebního projektu. Do té doby jsem psal hudbu hlavně na zakázku, třeba do filmu, televizních pořadů nebo pro divadlo. První skladbou pro projekt Stratopilot bylo Intro, které jsem nahrál nejprve jako instrumentální kus, brzy jsem si ale uvědomil, že bych chtěl dělat klasické písničky s textem. S již hotovou skladbou Stratopilot jsem zajel za Františkem do Frýdku-Místku, abych ho přemluvil, jestli by k tomu nenapsal text.

Proč jsi ke spolupráci oslovil právě Františka Kuču?

Jakub: Kdybych měl psát nějaké texty sám, tak by asi byly hodně humorné, až cynické, ale ta hudba má přece jen vážnější charakter. Myslím, že poetika Františkových textů se k tomuto typu hudby velmi hodí. Františka znám dlouho a vždycky jsem si představoval, že bych chtěl mít kapelu, ve které bude hrát on a také Viktor Dořičák, kterého jsme oslovili později. Takže se to nakonec všechno krásně spojilo. Vlastně jsem ani nepočítal s možností, že to odmítnou (smích)…

Stratopilot. (Foto: Petr Chodura)

Musel tě, Františku, Jakub přemlouvat, anebo jsi na spolupráci kývl bez váhání?

František: Myslím si, že nebylo co řešit. Já jsem v té době samozřejmě znal Kubovy věci, některé jsem pro něj i nahrával do různých filmových projektů nebo znělek, a tak jsem nepochyboval, že by z toho mohlo být něco zajímavého. Jen jsme ještě nevěděli, kdo to bude zpívat. Nejprve jsme plánovali, že seženeme nějakého atraktivního zpěváka, ale potom se najednou na scéně objevila Nika, která loni vydala výborné debutové album. Její hlas nás zaujal.

Takže Nika do kapely přišla jako poslední?

Jakub: Ano, Niku jsem nejprve oslovil pro nazpívání Intra, kde měl být éterický ženský vokál. Poté co to nazpívala, jsem si uvědomil,  že je ženský hlas pro tento typ hudby daleko vhodnější. Nabídl jsem, jestli by nechtěla nazpívat všechny písně a ona souhlasila i přesto, že nebyla zvyklá zpívat v češtině.

František: Některé již hotové texty se kvůli tomu musely upravovat tak, aby je mohla zpívat žena. Naštěstí těch úprav nebylo mnoho (úsměv).

Jestli tomu dobře rozumím, tak písně skládáte a nahráváte odděleně?

Jakub: Ano, od počátku tvoříme tímto způsobem. Já udělám kompletní demo včetně zpěvové linky, pošlu ho Františkovi, který ho otextuje, a pak začlením text do písně. Následně tuto rozpracovanou verzi posílám Viktorovi, který nahradí původní bicí vlastním pojetím. A na závěr přichází do studia Nika, aby to nazpívala.

František: Zajímavé je, že jsme se všichni dohromady osobně potkali až v době, kdy ty písně byly hotové, nahrané. Tedy asi po roce a půl společné tvorby. Jsme možná jediná ostravská kapela, která sice nahrála debutové EP, ale ještě spolu nikdy společně nehrála. Až teď začínáme zkoušet na listopadový křest, který bude naší první živou premiérou.

Stratopilot. (Foto: Petr Chodura)

Nika v kapele Stratopilot figuruje jen jako vokalistka s tím, že na výsledné podobě se autorsky nepodílí?

Jakub: Tak to není, jednak je autorkou dalších podvokálů, v jedné písni je i autorkou melodie refrenu, ale především, stejně jako Viktor svou osobností posunuje výsledek mnohém dále a celkové vyznění písniček je společné dílo.

František: Myslím, že všechny naše první nahrávky vznikaly ve vzájemném oťukávání. Netušil jsem, co řekne Nika na moje texty, zda jí vůbec půjdou do pusy. Měl jsem pochybnosti, zda vůbec někdo dokáže pochopit můj vnitřní svět, ze kterého se ty texty rodí, ale myslím, že teď, když se více známe a máme navnímánu vzájemnou energii, už si při psaní textů představuji, že to zpívá Nika a snažím se to napsat tak, aby posluchači věřili, že to jde z ní.

Je to poprvé, co píšeš texty pro někoho jiného?

František: Ano. A je to pro mě úplně jiný způsob psaní textů. Narozdíl od tvorby pro kapelu CI3, kdy nejsem v ničem omezen, jde u Stratopilota svým způsobem o práci na zakázku. Musím se vejít do určitých mantinelů, což sice v něčem pomáhá, ale v něčem i omezuje.

Vydání EP předznamenává i videoklip k písni s názvem Stratopilot. Kde se natáčel?

Jakub: Bylo to u Karviné, v oblasti, kde probíhá rekultivace krajiny poškozené těžbou černého uhlí. Nejprve tam vznikaly naše promo fotografie a podruhé jsme tam jeli už najisto a natočili jsme klip.

František: Je to velmi působivá krajina tvořená uhelným prachem a vyseparovanou hlušinou s uhelnými kaly.

V úvodu písně se objevuje i krátký recitativ, který namluvil herec Norbert Lichý. Proč padla volba zrovna na něj?

Jakub: Když mi František poslal text k této písni, jeho začátek vyzníval jako samostatný prolog. Samo se nabízelo pojmout úvod jako recitativ. Byl jsem v té době součástí štábu, který o Norbertu Lichém natáčel televizní dokument, takže jsme spolu trávili nějaký čas. Napadl mě jako první a byla to nejlepší možná volba, má úžasný hlas. Norbert souhlasil a ty tři věty nahrál ve svém domácím studiu.

Na novém EP, které vyjde za pár týdnů, bude celkem pět písní. Máte jich v zásobě více? Přece jen pro samostatný koncert je pět písniček málo…

František: Je to krátké album pro uspěchanou dobu

Jakub: Kromě písní z EP budeme hrát ještě další dva kousky, které jsou zatím rozpracované. Koncertní program bude tedy prozatím kratší. Náš první koncert v Docku, kde pokřtíme svoji nahrávku, bude spojený s koncertem kapely Moře dní, která tam také pokřtí své debutové album. Myslím, že se budeme pěkně doplňovat. Všechny srdečně zveme.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.