Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Pohádkové království, kde nezabloudíte. Fakulta umění nabídne operní adaptaci dvou pohádek

Pohádkové království, kde nezabloudíte. Fakulta umění nabídne operní adaptaci dvou pohádek

12.2.2024 21:18 Divadlo » Zaostřeno

Katedra sólového zpěvu Fakulty umění Ostravské univerzity v projektu Operní akademie Ostrava připravuje netradiční operní adaptace dvou tradičních pohádek. Nové představení přinese zhudebněné verze pohádek Perníková chaloupka a Červená Karkulka, které režíruje Juraj Čiernik. Zatím jsou naplánována čtyři uvedení v únoru a březnu.

Zvětšit obrázek

Projekty Operní akademie dávají prostor mladým talentům.
Foto: Ostravská univerzita

Představení Zazpívám ti pohádku je určeno nejen nejmenším milovníkům pohádkových příběhů, ale také celým rodinám, studentům a pedagogům. Nabídne nezapomenutelnou podívanou spojenou s bohatými hudebními a vizuálními prvky.

„Operka je vhodná pro rodiny s dětmi z několika důvodů. Návštěvníkům jsou servírovány známé pohádky, avšak v netradičním pojetí, a je zde přidaná hodnota také v rovině edukační. Nejen, že se diváci dobře pobaví, ale zjistí, že i ti nejmladší se žánru opery nemusí vůbec bát. Vždyť toto schéma dnes funguje i v největších operních domech od Vídně přes newyorskou Metropolitní operu až po Miláno,“ uvádí Martin Kajzar, produkční a člen Katedry teorie a dějin umění Fakulty umění Ostravské univerzity.‘

Martin Kajzar dodává, že se tento koncept těší velké oblibě právě proto, že děti kultivuje a učí je operu objevovat zábavnou a nenásilnou formou, navíc často s příjemnou délkou představení okolo jedné hodiny, což dodržuje také představení Zazpívám ti pohádku.

Premiéry konané 15. a 16. února 2024 v 17:00 hod. jsou již zcela obsazené, nadále jsou ale k dispozici bezplatné vstupenky na reprízy v termínech  23. února a 8. března od 17 hodin. Lidé si je mohou zajistit v rezervačním systému Ostravské univerzity na stránkách rezervace.osu.cz.

Operní akademie Ostrava je společný projekt Fakulty umění Ostravské univerzity a opery Národního divadla moravskoslezského. Jeho cílem je poskytnout možnost studentské jevištní praxe ve standardních, plně profesionálních podmínkách a každou sezonu vytvořit repertoárovou operní inscenaci, ve které budou obsazeni studenti operního zpěvu a instrumentalisté Fakulty umění OU v alternaci s profesionálními umělci NDM.

Zdroj: Ostravská univerzita

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.