Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Galerie výtvarného umění v Ostravě oslaví 89. narozeniny vstupem zdarma

Galerie výtvarného umění v Ostravě oslaví 89. narozeniny vstupem zdarma

10.5.2015 00:00 Obraz & Slovo

Galerie výtvarného umění v Ostravě oslaví ve středu 13. května 89. výročí svého založení. V tento den bude vstup do ostravského Domu umění zcela zdarma pro všechny návštěvníky. Připravena bude také mimořádná padesátiprocentní sleva na vybrané katalogy z produkce galerie. V nabídce je mimo jiné výpravná publikace Bohumila Kubišty s názvem Zářivý krystal.

Zvětšit obrázek

Galerie výtvarného v umění v Ostravě.
Foto: Archiv

Historie Domu umění v Ostravě se datuje od roku 1922, kdy přípravný výbor pod vedením profesora českého gymnázia v Ostravě Rudolfa Tlapáka položil základy pro soustavnou prezentaci výtvarného umění a postupné utváření systematické umělecké sbírky v Moravské Ostravě. V roce 1924 byla započata výstavba a dne 13. května 1926 byla budova puristického vzhledu s akcentujícími velkými plochami cihlových stěn slavnostně otevřena.

Kotěrovi žáci – architekti Fiala a Wallenfels – tak dali vzniknout jednomu z prvních moderních výstavních pavilonů v republice. Objekt ve funkcionalistickém slohu byl veřejnosti zpřístupněn zahájením výstavy ze soukromých sbírek ostravských sběratelů. Současně byla otevřena Jurečkova galerie – stálá výstava odkazu jednoho ze zakladatelů Spolku pro vystavění a udržování výstavního pavilonu v Moravské Ostravě a mecenáše, stavitele Františka Jurečka.

„Jeho dar 113 (většinou grafických) děl českého umění 19. století lze považovat za základ uměleckých sbírek dnešní Galerie výtvarného umění v Ostravě, která byla založena v roce 1952 jako Krajská galerie v Ostravě. V současné době galerie disponuje přes 20 000 kusů exponátů,“ uvedla mluvčí galerie Kateřina Naarová.

Návštěvníci mohou v tento den zhlédnout aktuální výstavy Architektura zmocňující se prostoru: Alfred Neumann – život a dílo, Rozpínající se vesmíry ve smršťujících se stopách: NL Architects, Stavby prodchnuté duchem: Masaharu Takasaki. Dále pak výstavu Válečný mrak – Reflexe tématu války v umění ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Dům umění má otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

(Tisková zpráva)

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.