Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Otužilci způsobili rozruch v Hradci, kam opavský rodák Bohdan Sláma přivezl Bábu z ledu

Otužilci způsobili rozruch v Hradci, kam opavský rodák Bohdan Sláma přivezl Bábu z ledu

19.2.2017 14:17 Atd.

Ekluzivní předpremiéra filmu Bába z ledu proběhla v sobotu v Hradci nad Moravicí za obrovského zájmu veřejnosti. Film se zde promítal čtyřikrát za sebou a pokaždé bylo kino Orion narváno k prasknutí. Předpremiéra se uskutečnila za přítomnosti režiséra, opavského rodáka Bohdana Slámy, a Zuzany Kronerové, jež ztvárnila ve filmu hlavní roli. Promítání se neobešlo bez technických problémů, ale nakonec se vše povedlo.

Zvětšit obrázek

Otužilci před hradeckým kinem.
Foto: Roman Konečný

Útulné prostředí kina v Hradci nad Moravicí je diametrálně odlišné od prostorných chladných sálů multikin. Interiér kina je vkusně ozdoben filmovou technikou, nablízku je bar s výčepem. Zásluhu na tomto skoku do minulosti, který v mnohém předčí současnost, má zejména student FAMU Richard Vacula, který z Hradce pochází a který zdejší kino revitalizoval. Přenesme se tedy na exkluzivní předpremiéru Báby z ledu do Hradce nad Moravicí.

Už příjezd před kino Orion v Hradci nad Moravicí přinesl nezapomenutelný vjem: před dveřmi na pěší zóně stál obrovský dřevěný sud s teplou vodou a ochlazovací kádě. Otužilci se s evidentní rozkoší pouštěli do svého rituálu a pak se rochnili s pivem v ruce v teplé vodě. Kolorit jak sviňa, jak napsal jeden místní básník.

Na poslední promítání, které původně mělo proběhnout o půl osmé, vznikla z technických důvodů sice téměř hodinová sekyra, což někteří lidé dávali hlasitě najevo. Když se však objevil na pódiu v županu mladý student FAMU Richard Vacula, který to celé spunktoval, dostal všechny rychle do té správné nálady: „Vítám vás v Kině Orion, které má tak dlouhou historii, že si můžeme po devadesáti letech dovolit nějaké to zpoždění”.

Bohdan Sláma a stín Zuzany Kronerové. (Foto: Roman Konečný)

„Bohdan Sláma nám vykládal na guláši o tom, jak má rád matematiku, a v rámci té matematiky jste dostali všichni lístečky, kde je napsáno, co se v kolik hodin děje. Takže se koukněte, kolik je teď hodin. Jsou to jednoduché počty. Přičtěte 106 minut a zjistíte, co se bude dít dál”, pokračoval v podobném duchu Vacula.

Pak na pódium pozval bábu z ledu alias slovenskou herečku Zuzanu Kronerovou, kterou režisér Sláma uvítal slovy – „Tahleta paní, to je opravdová diva.“

„A tento pán je opravdický filmový režisér,” kontrovala okamžitě Kronerová.

Nejen vynikající herečka, ale i výborná otužilkyně, zaznělo také na její adresu. Pak charismatická Kronerová vyzvala diváky, jestli mají nějaké otázky – „…protože po skončení filmu se možná ptát na nic nebudete,” rýpla si ironicky do Slámy.

Zuzana Kronerová v kině na Hradci. (Foto: Roman Konečný)

„Smyslem tohoto filmu je, aby se zítra vlny sádrového jezera, Moravice a Opavice zavlnily spoustou lidských bytostí, které pak vylezou a budou šťastné,“ vysvětlil Sláma. A Hradec se počtvrté a naposledy v sobotu večer ponořil do studené vltavské vody.

Bába z ledu je vdova Hana (Zuzana Kronerová), která zůstala na baráku sama. Rodinný rituál – víkendové večeře se dvěma syny, jejich manželkami a dětmi, postupně odhaluje pokřivené, bizarní vztahy: oba synové (Marek Daniel a Václav Neužil) i jejich manželky (Petra Špalková a Tatiana Vilhelmová) jsou egoističtí sobci, zahledění do svých problémů. Přitom naprosto nezvládají výchovu svých dětí, zejména malý Ivánek vyrůstá ve vlastním světě s počítačovou hrou a denodenní šikanou ve škole.

Kronerová se na břehu Vltavy za dramatických okolností seznamuje s Broňou (Pavel Nový) a komunitou místních otužilců, kteří vyrážejí prastarým autobusem na různé otužovací závody. Jejich sblížení má osobité poetické kouzlo, které je stvrzeno poněkud trapnou postelovou scénou. Broňa vnáší do života Hany vzrušení, naučí ji otužovat se, Ivánek vymění počítačovou hru za „normální“ vztahy (pokud se dá považovat za normální vyměnit počítač za slepici), byť s o dost staršími lidmi. Nebudu prozrazovat, jak film skončí, stojí za to na něj zajít osobně.

Slámův filmový styl je civilní. Libuje si v rázovitých postavách, pranýřuje rozkládající se vztahy mezi lidmi, které začínají v rodině. Současně Sláma dává Bábou z ledu určitou naději, že v každém věku se člověk může naučit něco nového, prožít silný příběh a naplno žít. Bohužel se režisér nevystříhal některých banalit a přehnaných gest. Jakoby místy příběhu chyběly silnější situace, rámec rodinného rozkolu je poměrně plytce vykreslený. Z herců jsou nejpřesvědčivější Zuzana Kronerová a Pavel Nový. Naopak práci s dětskými herci, zejména vykreslení postavy Ivánka, nelze považovat za přesvědčivou.

Bába z ledu je ze všeho nejvíc určitou alternativou. Poselstvím a vírou, že dobré vztahy jsou v životě největší hodnotou. Že zdraví se má udržovat v kondici aktivním tréninkem a stačí k tomu nejzákladnější látka – voda. V tomto ohledu Bába z ledu může být určitě inspirativní. Stačí se nebát chladu a toho, že každý člověk je trochu jiný.

Z koncertu Vladimíra Merty na Hradci. (Foto: R. Konečný)

Hradecké kino v sobotu pokračovalo ještě koncertem Vladimíra Merty. Diváci se rozcházeli do chladné noci v pozdních nočních hodinách. Někteří možná už dnes Bábu z ledu napodobí.

A to, že Hradec nad Moravicí zažil Bábu z ledu jako první a rovnou čtyřikrát, je bezpochyby hodno velkého uznání.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.