Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Blaničtí rytíři se probouzejí, říká Martin Ferko, režisér nového filmu natáčeného na Ostravsku

Blaničtí rytíři se probouzejí, říká Martin Ferko, režisér nového filmu natáčeného na Ostravsku

1.4.2017 20:08 Atd.

Na Apríla 2017 byl na stránkách Youtube zveřejněn trailer k dlouho připravovanému celovečernímu filmu Konec Blanických rytířů v Čechách a na Moravě, který vznikal v Havířově a Ostravě. Kupodivu nejde o apríl a film už je téměř hotov. O čtyři roky trvajícím natáčení velmi neobvyklého snímku si Ostravan.cz povídal s režisérem Martinem Ferkem, známým například z videoklipové tvorby pro ostravskou metalovou legendu Malignant Tumour.

Zvětšit obrázek

Martin Ferko je autorem chystaného filmu Konec Blanických rytířů v Čechách a na Moravě.
Foto: Archiv

Jedná se skutečně o oficiální trailer na film, který se objeví v kinech? Budou záběry z traileru k vidění také na velkém plátně? Proč jste jej zveřejnili na Apríla?

Ano, jde skutečně o finální trailer, film je hotov z 99 procent. Jeho zveřejnění jsme chtěli naplánovat na některé symbolické datum. Původně na svatého Václava, ale to jsme nestihli, takže volba padla na 1. dubna.

Kdy bude premiéra?

Od zveřejnění traileru počítáme s měsíc a půl trvající lhůtou, během které ještě chceme spustit crowfunding na Startovači včetně termínu rezervace pro promítání v kinech, takže jde o symbolickou dobu hájení. Finalizace samotného filmu potrvá asi dva týdny.

Co vám v tuto chvíli chybí?

Dolaďujeme hudbu a čeká nás mastering, který máme z poloviny hotový. Realizace filmu nás vyšla na 65 tisíc, platili jsme to z vlastní kapsy a většinu rozpočtu tvoří rekvizity. Jinak na natáčení všichni pracovali zadarmo. Peníze chceme vybrat prostřednictvím crowfundingu především na propagaci a na marketing, protože distribuce, reklama a výroba DVD stojí paradoxně více než celý film. Jsme sice schopni vydat film už teď, ale jenom na Youtube.

Máte ambice dostat film do oficiální kinodistribuce?

Tam je komplikovanější, protože to zahrnuje spoustu vyjednávání, a tak zatím plánujeme uzavřenou premiéru pro ty, co ve filmu hráli, a pro známé. Oficiální premiéru bychom rádi viděli třeba na některém z filmových festivalů. Ale zatím nevíme jak na to, protože jsme totální laici.

Co třeba Letní filmová škola?

Zatím nevíme. Nikdo z nás nemá filmové vzdělání ani povědomí o festivalech.

Jaký bude formát Blanických rytířů?

Dvouhodinový celovečerák rozdělený na dva díly.

Jaké profese při práci na filmu osobně zastáváš?

Bylo by asi jednodušší odpovědět, co tam nedělám. ani nevím, jak se všechny ty profese jmenují. Zajišťování natáčení, postprodukce, kamera režie, zvuk, mastering… Muziku nám dělají dva lidi, na to jsme krátcí. S organizací pomáhají naše ženy.

Jak to celé vzniklo?

Počátky filmu sahají ke kořenům recesistické skupiny Rumštajn, která působila v době, kdy vznikly podobné kapely jako Úspěch a Morčata na útěku. Vytvořilo se kolem nás podhoubí fanoušků, na počítačové síti na brněnských kolejích jsme byli velmi populární, a to nás třeba neznali ani pod jménem Rumštajn. Chtěli jsme natočit komedii o hornících, pak jsme se ale rozpadli a následně znovu vzkřísili. To už ale byla jiná doba. Před čtyřmi roky jsme udělali koncert, který měl celkem velký úspěch, takový comeback. U nápadu jsme se ožrali a vše vznikalo u piva, aktuálně byla na přetřesu lihová aféra, sociální nepokoje, laxnost Čechů, švejkovství. Všichni si stěžovali na dobu, aniž by věděli, na co. Tak jsme se rozhodli pro příběh o zachráncích českého národa. Původně to měli být superhrdinové převzatí z komiksů, ale nakonec vznikl příběh o Blanických rytířích, kteří se probudí, aby zabili ilumináta, který už od dob sv. Václava hýbe českým podsvětím. Některé historické momenty parafrázujeme a překrucujeme…

Trailer je perfektně nabušený, velice dynamický, je v něm spousta odkazů na novodobé americké akční filmy, ale není to jen taková past na diváka? Nebude celovečerní film tak trochu nuda? A bude obsahovat i více akčních záběrů než jen ty, které jsou v traileru?

Dynamika bude určitě pomalejší, natočit akční film je celkem masakr. Nejde to tak jednoduše, protože člověk má sice představu, ale jak vběhneme s kluky na plac, tak herci se na kameře pohybují dvakrát pomaleji než ve skutečnosti. Když běžíš před kamerou, tak to musí být opravdový sprint, musíš potit krev, aby to vypadalo normálně. Takže když jsme v terénu běhali a skákali a pustili jsme si to, tak vše vypadalo, jako kdyby to byla procházka. A tak jsme zrychlovali záběry.

Proč tolik speciálních efektů?

Podle mě je to dnes jediná možnost, jak zaujmout v amatérském prostředí. Kdo nedělá vyloženě umění, tak musí zaujmout formou. V domácím prostředí se v dnešní době dají udělat docela slušné vizuální efekty, které napodobují americkou formu. Troufám si říct, že v takovém rozsahu na ostravské amatérské scéně ještě něco podobného nebylo.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.