Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Kluby zblízka, část 20: Jsme pro svobodné lidi, kteří se rádi baví, říká Chose Marino ze znovuzrozeného Rock Hillu

Kluby zblízka, část 20: Jsme pro svobodné lidi, kteří se rádi baví, říká Chose Marino ze znovuzrozeného Rock Hillu

11.9.2018 09:43 Hudba

Říká se, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky. Přesto tohle tvrzení nemusí platit vždy. Minimálně v Ostravě lze totiž po šestadvaceti letech vstoupit do Rock Hillu. A právě tam směřovaly naše další kroky v rámci představování hudebních klubů v Moravskoslezském kraji. Myšlenek na „oživení“ Rock Hillu bylo od zavření tohoto kultovního hudebního stánku v roce 1992 více než hodně, nicméně podařilo se to až letos. Proč se tak stalo a spoustu dalších záležitostí týkajících se Rock Hillu, jsme probrali s šéfem tohoto klubu Chosem Marinem.

Zvětšit obrázek

Chose Marino ze znovuobnoveného klubu Rock Hill.
Foto: archiv

Jaké okolnosti vedly k tomu, že se v Ostravě opět nachází hudební klub Rock Hill, a to téměř na stejném místě jako ten původní?

Došlo k tomu z mnoha důvodů. Již delší dobu jsme se bavili s mým kamarádem a divadelním kolegou Liborem Bálkem, který byl současně i dramaturgem tehdejšího Rock Hillu, že by bylo fajn, kdyby Rock Hill znovu ožil, a to jen o pár metrů dále, než stával. Vedlo nás k tomu také mnoho jiných důvodů. Jednak se prostory klubu zvětšily a přibylo podium i v hospodě, tudíž máme velký i malý sál, a také jsem již od začátku nebyl spokojen z názvem Chacharkovo…, jelikož to jméno je v Ostravě neustále spojováno s Chacharovou pizzou. Ostatně i pro většinu zahraničních kapel, které u nás hrají, je tento název tak nějak lépe uchopitelný. Ovšem ve své podstatě „doupě“ stále žije pro mnoho srdcařů, a to na malém podiu, kde se konají recitálky, divadelní akce, čte se tam poezie a probíhají tam menší koncerty.

Jestli tedy tomu dobře rozumím, tak se nechcete zaměřovat výhradně na hudební produkci, ale uvažujete také o divadelních představeních, autorských čteních a podobně?

Je to tak. Divadelní akce nebo autorská četba se u nás konají pravidelně.

Našla by se nějaká spojitost mezi „starým“ Rock Hillem, který fungoval od října 1991 do června 1992, a „novým“ Rock Hillem? Proč tedy nakonec opět Rock Hill a ne třeba další hudební klub s jiným názvem?

Tady bych zmínil určitě to, že klub stojí na stejném kopečku a také se tam konají akce podobného typu. Chodí k nám ve velké míře také stejní lidé, kteří navštěvovali Rock Hill v minulosti. A proč tedy nakonec opět Rock Hill a ne třeba další hudební klub s jiným názvem? Prostě a jednoduše: „Proč nééé??“

Může být jedním z důvodů, proč jste opět vsadili na Rock Hill, fakt, že byste chtěli připomenout onu euforii, respektive pocit svobody, který tenkrát v oněch porevolučních časech panoval?

Na nic jsme nesázeli, prostě jsme se jen přejmenovali. Je mi jasné že staré časy se již nevrátí a nikdy již nic nebude jako dřív, což je pochopitelné. Nicméně mnohdy po koncertech, když se muzikanti různých národností a hrající jiné žánry spolu válejí ve tři ráno po podiu i pod ním a v rámci jamu vznikají překrásné hudební kreace, říkám si, že je to stále tak trochu podzemní záležitost let minulých.

Rock Hill se tedy v místě, kde je poblíž také denní stacionář Duhový dům, zároveň by v této lokalitě měl být postaven domov pro seniory… Plynou z toho pro vás i nějaká omezení? Případně jak k vašim aktivitám přistupuje radnice městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky?

Co se Duhového domu týká, nikdy jsme s ním neměli žádný problém. Ono to je taky vždy podle akce a jak se návštěvníci v okolí klubu chovají. Nicméně s radnicí jsme zadobře.

O oficiální (znovu)otevření klubu Rock Hill se letos 9. března postarala trojice kapel Jolly Joker, Marxova Tchýně a Nitrocel. Proč zrovna tyto skupiny?

Tak to je jednoduché. Marxovka hrála v Rock Hillu 4. října 1991, Jolly Joker v Rock Hillu sice nehrál, ale vznikl v témže roce 1991 a navíc jsme s kamarádem Petrem Kumandžasem toto datum připravovali již delší dobu. No a Nitrocel je kapela, ve které zpívám já, tak jsem si říkal, že je to ideální sestava pro otvíračku. Vzhledem k návštěvnosti a reakci účastníků si myslím, že byl program sestaven ideálně.

Hudebních klubů v Ostravě rozhodně není málo, tak se nabízí otázka, na jaké koncerty byste se chtěli zaměřovat v Rock Hillu?

Zaměření klubu je různorodé. Máme u nás pravidelné akce, jako například recitálky Jiřího Neduhy plné hudby, potom akce zaměřené na poezii, prózu a divadelní akce, kde se setkává mnoho známých i neznámých umělců. Také poetické jamovaní, akci nazvanou Punk pro radost, dále bluesovou sešlost, sešlost podzemí a mnoho dalších koncertů a akcí.

Každopádně těch kapel, které vystoupily v původním Rock Hillu a v současné době ještě hrají, také není málo (Root, Stará dobrá ruční práce, SPS, Visací zámek a další)… Plánujete nějakou z nich opět představit v Rock Hillu?

Se Starou dobrou ruční práci a s Liborem se vidíme v klubu každý rok a letos to bude již počtvrté. Na Visáče máme malou kapacitu a SPS určitě pozveme v rámci Punku pro radost.

Čím by mohl „nový“ Rock Hill oslovit pamětníky původního Rock Hillu a čím by mohl být atraktivní pro mladou generaci?

Je to klub s pohodovou atmosférou, kde se střetává jak starší, tak mladší generace a střetávají se tam také různé kapely s různými žánry. Neškatulkujeme se k nějakému konkrétnímu zaměření. Každý si tam může najít to své. Chceme v klubu plno svobodných a veselých lidí, kteří se rádi dobře baví, a to může oslovit člověka v jakémkoliv věku.

Jak se podle tebe za těch šestadvacet let, tedy od roku 1992 do letošního roku, změnila ostravská hudební scéna?

Nemohu hodnotit kvalitu kapel. Kapely jedou s dobou. To, co bývalo dobré kdysi, nemusí být pro všechny dobré dnes. A naopak. Myslím si, že spolupráce na hudební scéně taky zůstává stejná. Jsou lidi, kteří udělají první poslední, aby například koncert nebo fesťák proběhl bez problémů a aby ta hudební scéna tady nějak fungovala, ale jsou taky lidi, které to nezajímá, a jedou si svoje.

A nějaké změny sis všiml?

Jediná změna, kterou tak nějak všichni v hudební branži pociťujeme, je, že lidi určitým způsobem zlenivěli a nechodí se na koncerty tak jako kdysi. Koncertů a klubů je hodně, hudba je dostupná na internetu, lidi jsou rozmlsaní, vybírají si, jestli jim to stojí za to zvednout se od počítače a jít se bavit do klubu s přáteli.

Kdybys měl určit ostravskou hudební „kapelu snů“ (zpěvák, dva kytaristé, baskytarista, bubeník), koho byste vybral?

Myslím si, že každá kapela, v jejíž tvorbě je cítit ta energie každého člena, která tvoří nenuceně a s radostí a na koncertech to dokáže takto podat, je „kapela snů“. A nemusí být zrovna jen ostravská.

Dobrá odpověď a rozloučíme se klasickou otázkou pro tento seriál. Jaké jsou plusy a minusy hudebního klubu Rock Hill?

To bych nechal na každém individuálně. Příležitostí k návštěvě je, myslím si, víc než dost, tak ať si každý návštěvník udělá vlastní názor. Rock Hill můžete brát jako další z mnoha klubů, nebo jako srdcovou záležitost, to záleží na vás.

Čtěte také:
Hudební bazar Ostrava
Stolárna Havířov
Kofola Music Club Krnov
Stará aréna Ostrava
Barrák Ostrava

Barrocko Třinec
Rock Café Southock Jablunkov
Galerka Nový Jičín
Fabric Ostrava
Jam Opava
Stoun, Frýdek-Místek
Cooltour, Ostrava
Dock, Ostrava
Parník, Ostrava
BrickHouse, Ostrava
Klub Futra, Orlová
Klub Art, Opava

Garage Club, Ostrava

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.