Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo V Divadle Čtyřlístek ve Frýdku-Místku připomněli někdejší velký úspěch: jednoaktovku Impérium vrací uhlo

V Divadle Čtyřlístek ve Frýdku-Místku připomněli někdejší velký úspěch: jednoaktovku Impérium vrací uhlo

16.2.2022 06:01 Divadlo

Divadlo Čtyřlístek ve Frýdku-Místku uvedlo o uplynulém víkendu reprízu premiéry pořadu ING vrací Impérium. Pro divadelní pamětníky přítomné v naprosto vyprodaném hledišti to byl důvod k mírně nostalgickému vzpomínání na rok 2004. Na tehdejším Jiráskově Hronově zazářil spolek frýdecko-místeckých neprofesionálních divadelníků ING Kolektiv s jednoaktovkou Impérium vrací uhlo. Parodie na Hvězdné války na motivy útlumu hornictví tehdy zapůsobila jako zjevení.

Zvětšit obrázek

Z představení ING vrací impérium.
Foto: ING

Pozoruhodné je, že text úvodní scény této jednoaktovky je stále aktuální: Píše se rok 2007. Před 6 měsíci oznámila skupina Karbon Invest a vedení Ostravsko-karvinských dolů vyčerpání všech zásob uhlí v revíru. Tato zpráva byla velice nečekaná, neboť ji nepředcházely žádné varovné signály. Generální ředitel OKD vyzval bývalé i současné zaměstnance, aby se sjednotili a pomohli tuto tíživou situaci vyřešit. Důlní experti společně s odborníky Národní agentury pro vesmírné lety vypracovali sofistikovaný plán, jehož prvořadým úkolem bylo vyslat do vesmíru kosmickou loď s živou posádkou. Cílem této výpravy bylo objevit nová ložiska černého uhlí, aby mohla společnost OKD pokračovat v jeho těžbě a zajistila tak práci pro mnoho nezaměstnaných horníků. Generální ředitel a předseda představenstva se vzdal svého dvouměsíčního platu, s jehož pomocí přebudovali dělníci společnosti TCHAS důlní věž Dolu Lazy na gigantickou odpalovací rampu. Vesmírný program OKD byl na světě.

Pro kolegy z nejrůznějších krajů České republiky bylo tehdy vystoupení ING Kolektivu doslova zjevením. Doposud neznámý subjekt se ze dne na den stal miláčkem celostátní přehlídky. Na ukázku některé z ohlasů: „Tož, to byla prča. Tož, to byla hlina. Pro chlopy i pro baby.“ (Petr Haken – herec, režisér Turnovského divadelního studia a hlava Modrého kocoura v Turnově). „Frýdeckomístečtí předvedli parádní ptákovinu, vzlétli vysoko nad kluzké plochy estrád a ve formě velmi vytříbené a zároveň neotesané sdělili svou nezměrnou hořkost nad bídou poloměrů, jež vrhly nezadržitelně mezi jejich rodné těžní věže. Skvostné.“ (Josef Tejkl – autor, režisér a herec Černých šviháků). „Skvěle vymyšlená hříčka, vtipná parodie, zajímavě a košatě rozvinuté motivy. Soubor z Frýdku-Místku má pro mě ze všech sobotních vystoupení absolutorium.“ (Antonín Fendrych – režisér, herec Hradec Králové).

Završením celostátního úspěchu bylo vystoupení v pražském Činoherním klubu o tři roky později s pásmem humorných skečů včetně slavné jednoaktovky.

Podobnou strukturu jako tehdejší večer v Činoherním klubu měl i program ze dne 12. února 2022. První část před přestávkou byla přehlídkou nejúspěšnějších hereckých skečů INGu z minulosti. Vlastní dramatická tvorba byla prolínána skeči na motivy britské skupiny Monty Python.

Velmi zajímavý skeč nazvaný Intelektuální rodinka na Ostravsku má v obsahu návštěvu dospělého syna u rodičů. Otec (Hynek Nekuža), intelektuál, vypadá jako bývalý horník, který prošel rekvalifikačním kurzem na divadelníka. Syn (Petr Michna) zůstal věrný manuální práci v hornictví. Matka (Veronika Exnerová) je typická žena v domácnosti. Mezi otcem a synem vzplane silný konflikt. Otec, byť by jako spisovatel měl mluvit řečí vázanou, mluví „jak haviř“, oblečen je do montérek, a psací stroj ho vůbec neposlouchá. Syn, byť horník, je oblečen do obleku a bílé košile s kravatou, a velmi spisovnou češtinou hovoří o nadřazenosti fyzické práce nad prací duševní. A publikum se válí smíchy.

Ve druhém skeči, vytvořeném na motivy skupiny Monty Python pod názvem Restaurační aneb Špinavá vidlička, hrají Emil Kopčák (Host), Vojtěch Zachník (Manžel), Veronika Exnerová (Manželka), Radomír Michna (Ředitel), Petr Michna (Vrchní), Antonín Blahuta (Číšník), Hynek Nekuža (Kuchař). Ve velmi vypjatých situacích se před očima publika odehrává scénka o tom, co může způsobit jedna Hostem ušpiněná vidlička, která poté, co spadne Hostu na zem, je jím samotným vyměněna za čistou z příboru připraveném na vedlejším restauračním stole. A publikum se opět velice dobře baví. Následuje dalších pět skečů plných velmi vtipné a velmi dobré zábavy.

Po přestávce se konečně na pořad večera dostává jednoaktovka, na kterou naprostá většina návštěvníků přišla. Pod názvem ING vrací Impérium se odehraje vzpomínka na někdejší skvělou divadelní událost. V jednotlivých postavách vystupují jako horníci vyslaní do vesmíru Josef Zárubek – Emil Kopčák, Alois Nepraš – Petr Michna, Karel Bergmann – Radomír Michna, Kantýnská– Veronika Exnerová, Mistr Joda – Šárka Kadlubcová, Luke Skywalker – Antonín Blahuta, Darth Vader– Hynek Nekuža. Stále aktuální parodie na Hvězdné války s tématem útlumu hornictví na Ostravsku i Frýdecko-Místecku je důstojnou tečkou za večerem plným dobrého, vkusného i vtipného humoru.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.